Kennistekort verpakken vormt bedreiging voor groei webretail

27 maart 2013

"Het tekort aan kennis over verpakken vormt een bedreiging voor de duurzame toekomst van de webretail. Het grootste risico is dat we de lessen uit de periode 1960-2010 (waarin de zelfbediening in de supermarkt en warenhuis tot bloei kwam) niet toepassen nu het online kopen van fysieke producten aan de vooravond van een sterke groei staat."

Deze waarschuwing sprak NVC-directeur Michael Nieuwesteeg uit bij de start van de verpakkingsbeurs Empack in Den Bosch, op woensdag 27 maart. Het internetshoppen groeit met meer dan 10% per jaar; dagelijks worden in Nederland 300.000 pakketjes afgeleverd, nu de consument ook steeds meer fysieke producten via internet aanschaft en laat bezorgen.

Dit kan tot twee negatieve ontwikkelingen leiden waarbij verpakken een essentiële rol speelt. Ten eerste heeft het ontwerp van de verpakking in de hele supply en recycle chain een grote impact op het milieu. Ten tweede kunnen verkeerde verpakkingskeuzes leiden tot overconsumptie in combinatie met onnodig productverlies.

Volgens het NVC moeten de spelers in de supply en recycle chain van verpakte producten – dat zijn onder meer retailers, logistieke dienstverleners, fabrikanten en verpakkingsleveranciers - zich allereerst bewust worden van deze risico’s. Vervolgens is het zaak er voor te zorgen dat er voldoende kennis in de organisatie aanwezig is om verantwoorde verpakkingskeuzes te maken. Alleen op die manier kan verpakken een bijdrage leveren aan de verdere duurzame groei van de web-retail.

Meer informatie
Het NVC organiseert de NVC Cursus Verpakken voor Webretail. De NVC Cursus Verpakken voor webretail geeft u in vier dagen een uitstekend inzicht in het belang van verpakken en verpakkingen voor het succes van webretail activiteiten. Aan de orde komen de logistiek, materials handling, het voorkómen van productschade, het faciliteren van retouren, het garanderen van een consistente winkel- en merkuitstraling, het beheersen van de labelling en het integreren van duurzaamheid in uw verpakkingskeuzes.

Voor meer informatie: Charissa Koolen: +31-(0)182-512411.