Retail en e-commerce - oktober 2018

31 oktober 2018

E-shoppergewoonten en marktontwikkelingen
Een nieuw onderzoek van verpakkingsleverancier DS Smith geeft interessante informatie over de voorkeuren van Nederlandse en Belgische e-shoppers met betrekking tot de webshop die ze bezoeken en de verpakkingen die daarmee verband houden. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
De dominante positie van Amazon bij het zoeken op het web in de VS is terug te vinden in een onderzoek van Wunderman Commerce. Meer dan 50% van de zoekopdrachten op het web om iets te kopen beginnen bij de Amazon site. U kunt het rapport per e-mail ontvangen nadat u uw gegevens hebt ingevuld.
In 2017 kocht 57% van de EU-bevolking goederen of diensten online. In Nederland winkelde 79% van de mensen in de leeftijd van 16 tot 74 jaar dat jaar online, waarmee Nederland in de top 5 van de EU staat. Deze resultaten zijn gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Trends in transporttesten en duurzaamheid in e-commerce
De NVC internationale werkgroep Web Retail Packaging NVC hield vrijdag 21 september haar vijfde jaarvergadering in Rotterdam. Onderwerpen waren de bestaande en mogelijk nieuwe teststandaarden voor transportverpakkingen in e-commerce en een pilot van de NVC Web Retail Packaging Sustainability Insights Survey. Neem contact op voor de eindpresentatie.
In e-commerce is de lege ruimte duidelijk een probleem. Zo is 60% van de executives die in een onderzoek van Forbes Insights en DS Smith zijn ondervraagd, van mening dat meer dan een kwart van wat zij in e-commerce verpakkingen versturen, lucht is. Uit onderzoek van DS Smith in zeven productcategorieën blijkt dat de gemiddelde lege ruimte varieert van 18% voor kleding en schoeisel tot 64% voor glaswerk. Download het rapport na het invullen van uw gegevens hier.
Uit een duurzaamheids- en LCA-studie van het Empa Technology & Society Laboratory in Zwitserland blijkt dat een winkelbezoek aan een nabijgelegen stad niet noodzakelijkerwijs slechter is dan online aankopen. Wanneer een persoon zijn eigen auto gebruikt, is reizen van huis naar de stad en terug verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de potentiële milieueffecten. De potentiële effecten van reizen worden echter sterk beïnvloed door de vervoersmiddelen (d.w.z. het gebruik van het openbaar vervoer in plaats van de eigen auto) en de frequentie van de winkeluitstapjes gedurende het jaar. Een artikel (1,71 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Sustainability.

Pakketten omhoog, post omlaag
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) meldt dat er in 2017 in Nederland meer pakketten (+9% omzet) en minder brieven en kaarten (-6% omzet) zijn verstuurd ten opzichte van 2016. Over het geheel genomen is de markt echter wel gegroeid: ruim 3,2 miljard euro is afkomstig van de bezorging van pakketten en brievenpost. U kunt het rapport hier downloaden (772 kB).

Ook MKB in e-commerce
De Händlerbund (in het Duits) uit Leipzig bracht een rapport uit over de manier waarop de detailhandelaren gebruik maken van rederijen om de gekochte goederen naar hun klanten te vervoeren. Het onderzoek richt zich op grotere retailers (waarvan 56% volledig online en 44% multi-channel), maar ook op middelgrote en kleine ondernemingen in de detailhandel. U kunt het rapport hier downloaden (in het Duits, 1,36 MB).

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.