Productie, logistiek en inkoop - oktober 2018

31 oktober 2018

Productie
UCIMA heeft aangekondigd dat ISO het voorstel van Italië om ISO/TC 313 Packaging Machinery op te zetten heeft goedgekeurd. Deze nieuwe internationale technische commissie zal verantwoordelijk zijn voor het opstellen van normen voor verpakkingsmachines, met bijzondere aandacht voor de aspecten veiligheid, ontwerp en efficiëntie. Uniforme normen zullen nu niet alleen in Europa, maar wereldwijd van toepassing zijn. Hierdoor wordt het sectorale conflict tussen Europese, Amerikaanse en normen van andere landen opgelost.
Onderzoekers van de Bialystok University of Technology in Polen hebben de potentiële impact van de Lean Manufacturing methodologie op de implementatie van de BRC Standard for Packaging bestudeerd. Zij vonden verschillende gebieden waarop Lean Manufacturing de norm ondersteunt. Ze vonden ook 6 gebieden waar de norm in tegenspraak is met de Lean Manufacturing aanpak. Een artikel (284 kB) over het onderzoek is gepubliceerd in Engineering Management in Production and Services.
Vier van de vijf executives die door PwC zijn ondervraagd, melden lopende blockchain-initiatieven. Het nieuwe onderzoek Blockchain is here. What’s your next move? (1,74 MB) ondervroeg 600 executives in 15 landen over blockchain en hun visie op het potentieel ervan.

Jaarlijkse enquête over palletgebruik - resultaten 2018
Modern Materials Handling (MMH) heeft de resultaten van de jaarlijkse enquête over palletgebruik gepubliceerd. De bevindingen worden vergeleken met de resultaten van 2017 en 2016. In 2018 gebruikt 93% van de respondenten hout en meer dan een derde gebruikt kunststof. Houtcomposiet (14%), metaal (6%) en karton (4%) worden in mindere mate gebruikt. MMH stelde vast dat het belang van de aankoopprijs in het palletkeuzeproces de laatste jaren langzaam is afgenomen en nu gelijkstaat met sterkte (57%). Kosten per gebruik en palletgewicht worden minder belangrijk gevonden dan herbruikbaarheid en duurzaamheid. Meer resultaten zijn te vinden in een artikel over het onderzoek.

Verpakkingen van golfkarton voor huishoudelijke apparaten
Tijdens de opslag- en verkoopstadia van huishoudelijke apparaten moet de verpakking bestand zijn tegen drukbelasting in verschillende richtingen. In deze context hebben onderzoekers van de Federal University of Santa Catarina-Brazil naar verpakkingen van golfkarton gekeken. Ze hebben een procedure ontwikkeld en geïmplementeerd om het falen als gevolg van de materiaalsterkte en het falen als gevolg van knikken te analyseren. Een artikel (2,35 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Applied Packaging Research.

Minder houten verpakkingsmateriaal onderschept in 2017
Schadelijke organismen kunnen via houten verpakkingsmateriaal verspreid worden. Daarom eisen steeds meer landen dat houten verpakkingen voldoen aan ISPM 15 en het bijbehorende keurmerk dragen. EUROPHYT-Interceptions is een online ‘rapid alert system’ voor plantgezondheidsonderscheppingen in de EU. De lidstaten en Zwitserland zijn verplicht schadelijke organismen en andere fytosanitaire risico's die bij invoercontroles worden aangetroffen, snel te melden. Uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag (973 kB) over 2017 blijkt dat het aantal onderscheppingen van houten verpakkingsmateriaal met schadelijke organismen in de loop van 2017 aanzienlijk is afgenomen, hoewel er zowel in India als in Wit-Rusland sprake is van een toename. Het onderscheppen van houten verpakkingsmateriaal dat niet in overeenstemming is met ISPM 15, is in 2017 aanzienlijk afgenomen (-12,8% ten opzichte van 2016), de eerste afname sinds 2014.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.