Productie, logistiek en inkoop - november 2018

05 december 2018

Ontwikkelingen in robottechnologie
Industrie 4.0 heeft het potentieel om alle stadia van de verpakkingsindustrie radicaal te veranderen. In een artikel onderzoekt Smithers Pira de belangrijkste toekomstige ontwikkelingen op het gebied van automatisering en robotica.
Terwijl de penetratie van automatiseringsapparatuur in de food- en drankenindustrie iets trager verloopt dan in sommige andere sectoren, leiden de voortschrijdende technologische ontwikkelingen tot grotere mogelijkheden voor fabrikanten om te profiteren van een hogere mate van automatisering van hun machines voor de verwerking van food en dranken. Lees meer in de white paper (8,5 MB) Taste of Processing Trends Around the World, gepubliceerd door PMMI. Volgens een rapport (238 kB) van ABN AMRO is de NL voedingsmiddelenindustrie een razendsnelle inhaalslag aan het maken op het gebied van robotisering.
Robots die automatisch tomaten oogsten of koekjes inpakken in dozen met verschillende afmetingen: Wageningen Universiteit & Research ontwikkelt samen met verschillende partners flexibele robottechnologie voor de voedselproductie, binnen het nieuwe, omvangrijke onderzoeksprogramma FlexCRAFT. Het bestuur van NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen stelt hiervoor ruim 2,7 miljoen euro beschikbaar en het bedrijfsleven nog eens 1,3 miljoen euro.

Blockchaintechnologie gaat mainstream worden
Wereldwijde analyse door Capgemini van toonaangevende organisaties die blockchain implementeren toont het potentieel van de technologie aan om supply chains over de hele wereld te transformeren. Het rapport (2,9 MB) “Does blockchain hold the key to a new age of supply chain transparency and trust?” voorspelt dat blockchain tegen 2025 in gebruik zal zijn in de toeleveringsketens.
GS1 heeft een nieuwe position paper (273 kB) uitgebracht over de toekomst van blockchaintechnologie.

Nieuwe slimme pallet ontworpen en chain of custody voor hout
Naar verwachting worden de komende jaren meer dan een miljard objecten verbonden met het internet. Veel van deze Internet of Things oplossingen worden ingezet in de transport- en logistieke sector. Slimme pallets, containers en verpakkingen zijn straks in staat miljarden statusberichten te verzenden. T-Systems, Fraunhofer IML en de European Pallet Association (EPAL) hebben een intelligente pallet ge├»ntroduceerd. De pallet is voorzien van een ‘Low-Cost Tracker’ die zijn eigen positie achterhaalt en transportbewegingen plus temperatuurwisselingen volgt. Naast de locatie detecteert de waterdichte sensor schokken, hellingen, versnellingskrachten en de temperatuur van elke pallet. De opleggers rapporteren zelf hun status van bijvoorbeeld afwijkingen op het vlak van onverwachte schud- of temperatuurfluctuaties.
ISO heeft een nieuwe norm gepubliceerd ter ondersteuning van verantwoord gebruik van hout. ISO 38200, 'Chain of Custody of wood and wood-based products', specificeert de vereisten voor een chain of custody die gebruikers in staat stelt de herkomst van hout en houtproducten te traceren in elke stap van de toeleveringsketen.

Douane publiceert Brexit toolkit voor verpakkingsindustrie
Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Als ondernemer loopt u het risico dat u vanaf 30 maart 2019 geen zaken meer kunt doen met het Verenigd Koninkrijk. Om ondernemers in de verpakkingsindustrie te helpen heeft de Douane een Brexit toolkit (913 kB) ontwikkeld.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.