Onderzoek: Luchtvochtigheid verandert materiaal van kleur

22 februari 2018

Het principe dat kleuren kunnen ontstaan door de breking van licht op onzichtbare microscopische structuren, naast pigmenten, kennen we uit de natuur. De Hercules-kever bijvoorbeeld, heeft een kakigroene kleur, maar in vochtige omstandigheden wordt het schild zwart. Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben een manier gevonden om deze techniek na te bootsen.
De ‘truc’ is dat licht een bepaalde kleur heeft als het weerkaatst op microscopische gelaagde structuren. Door het vocht zet het gelaagde materiaal uit en ontstaat een andere kleur. Toepassingen zijn talloos, variërend van verpakkingen tot echtheidskenmerken op bankbiljetten (Nieuwsbericht TU/e, 8 februari 2018).
Klik hier voor het nieuwsbericht.
Klik hier voor meer informatie over het NVC Project Innovatie in Verpakkingsdruk. U bent van harte welkom op 23 mei 2018 voor de volgende projectbijeenkomst.

Dit bericht is ook opgenomen in ons maandelijkse nieuwsoverzicht, de NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.