Milieu en duurzaamheid - oktober 2018

31 oktober 2018

Kunststof verpakkingen - Recycleerbaarheid en terminologie
Het KIDV heeft een Recyclecheck voor rigide kunststof verpakkingen gepubliceerd. U krijgt het toegestuurd na het invullen van uw gegevens. Een tool (290 kB) van RecyClass helpt beoordelen of een innovatie geschikt is voor de EU-recyclingstroom voor PE-folie.
De terminologie die wordt gebruikt voor de verschillende soorten kunststof kan nogal verwarrend zijn. Daarom heeft WRAP (UK) een factsheet (4,4 MB) gepubliceerd. Om de verwarring nog groter te maken, zijn er verschillen tussen de EU en de VS in de definitie van biobased content. Experts van NEN en Wageningen Food & Biobased Research hebben hierover een White Paper for Bio-Based World News geschreven. U kunt het document downloaden na het invullen van uw gegevens.

Update regelgeving
Europa
Stimuleren van het inzamelen van zwerfvuil op zee, een nieuwe EU-standaard en -definitie voor biologisch afbreekbaar en composteerbaarheid, en een volledig EU-verbod op oxo-afbreekbare plastic voor 2020. Deze voorstellen zijn onderdeel een niet-bindende resolutie dat 13 september door het Parlement is aangenomen. Op 11 oktober kondigde het Parlement aan dat de ENVI Commissie een EU-verbod per 2021 op milieuvervuilende kunststoffen steunt.
Een nieuw EEA-rapport (12,87 MB) kijkt naar de overeenkomsten en verschillen tussen de doelstellingen en acties van de EU bio- en circulaire economieën.
Op nationaal niveau hebben we een aantal ontwikkelingen geselecteerd:
Duitsland: Volgens de regelgeving die op 1 januari 2019 in werking treedt, moeten bedrijven die verpakte goederen op de markt brengen zich aanmelden bij het centrale verpakkingsregister. Het register LUCID (kies Engels) is nu online. Roemenië: PwC heeft een artikel gepubliceerd over noodverordening nr. 74/2018 betreffende verpakkingen en verpakkingsafval. UK: De regering heeft plannen de heffing op plastic zakken voor eenmalig gebruik uit te breiden tot alle detailhandelaren en de minimumheffing te verhogen tot ten minste 10p. Saoedi-Arabië: De verplichte eisen dat bepaalde kunststofartikelen oxo-biodegradeerbaar moeten zijn, zijn opnieuw uitgesteld. NVC heeft een update gepubliceerd.

Omgaan met plastic verpakkingsafval
Plastic verpakkingsafval is momenteel een hot topic. Wetenschappers over de hele wereld werken aan manieren om hiermee om te gaan. Een aantal van de recente ontwikkelingen:
Volgens onderzoekers van Swansea University zou afgedankt plastic in de toekomst gebruikt kunnen worden om auto's van brandstof te voorzien. Binnen het project PlastBug ontwikkelt VTT een mobiele container waarin microben plastic afval in de oceaan afbreken tot waardevolle producten zoals brandstof of chemicaliën.
Ioniqa, een spin-off van de TU/e, heeft de bouw van een nieuwe PET-fabriek in Nederland aangekondigd. Vanaf de zomer van 2019 wordt PET-plasticafval omgezet naar nieuwe grondstof voor PET-producten.
Uit een recent onderzoek (2,84 MB), uitgevoerd door Partners for Innovation, blijkt dat er meer toepassingen zijn voor gerecycled plastic verpakkingsafval dan de huidige toepassingen.

Organisaties
2 nieuwe samenwerkingsverbanden aangekondigd om plastic afval aan te pakken. UN Environment en de Europese Commissie hebben het Global Plastics Platform gelanceerd en het World Economic Forum heeft het Global Plastic Action Partnership (GPAP) gelanceerd.
De Alliance for Beverage Cartons and the Environment (ACE) heeft aangekondigd dat de recycling van drankkartons in de EU toeneemt en in 2017 48% bedroeg.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.