Milieu en duurzaamheid - november 2018

05 december 2018

Update EU-regelgeving
Op 24 oktober heeft het EP een rapport aangenomen over het EC voorstel tot vermindering van de effecten van bepaalde plastics op het milieu. Het EP wil oxo-degradeerbare plastics ook verbieden vanaf 2021. Op 31 oktober hebben de ambassadeurs van de lidstaten overeenstemming bereikt over het standpunt van de Raad over het voorstel. Inmiddels heeft ECHA aangekondigd dat het beperkingsrapport over oxo-degradeerbare plastics uitgesteld tot 19 juli 2019.
Op 23 oktober kondigde het EP aan dat het een rapport heeft aangenomen over het EC voorstel tot herziening van de EU Drinkwaterrichtlijn. De plannen beogen het gebruik van kraanwater aan te moedigen. Dit laatste zou een bijdrage kunnen leveren in de strijd tegen plastic afval. De EC heeft ook een nieuwe Bio-economie Strategie gepresenteerd.

Update nationale regelgeving
Australië
: De ‘2025 National Packaging Targets’ zijn tijdens een APCO-event aangekondigd. De overheid lanceerde daar ook officieel het Australasian Recycling Label. België: De Waalse regering heeft een ontwerpbesluit naar de EC gestuurd betreffende een geleidelijk verbod op het verspreiden van gratis drukwerk in plastic folie. Duitsland: De Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) heeft ons een persbericht (72 kB) gestuurd over de nieuwe verpakkingswet VerpackG en de Stiftung Zentrale Stelle Verpackungsregister heeft 2 Engelstalige richtsnoeren gepubliceerd. NL: Met ingang van 1 januari 2019 voert het Afvalfonds Verpakkingen een gedifferentieerd tarief in voor kunststof verpakkingen. Voor goed recyclebare kunststof verpakkingen geldt een lager tarief. Het lagere tarief voor biodegradeerbaar kunststof is afgeschaft en het tarief voor drankenkartons is verhoogd.
Staatssecretaris Van Veldhoven (IenW) heeft de RIVM-evaluatie van het programma Van Afval Naar Grondstof 2014 – 2016 (VANG) naar de Tweede Kamer gestuurd. Ook heeft zij aangekondigd het gevecht tegen plasticsoep uit te breiden o.a. door afval in rivieren aan te pakken en te stoppen met plastic wegwerpartikelen. Zij bereidt een wijziging voor in de Regeling beheer verpakkingen. Het betreft het aanwijzen van normen NEN-EN 13427 t/m NEN-EN-13432 om te voldoen aan de EU essentiële eisen. UK: De regering heeft haar plan om plastic rietjes, roerstaafjes en wattenstaafjes te verbieden uiteengezet. Over het plan vindt een consultatie plaats. Er komt geen ‘latte levy’, wel is een nieuwe belasting op plastic verpakkingen aangekondigd.

Nieuwe ontwikkelingen in recycling
De Europese Commissie heeft een investeringspakket goedgekeurd voor projecten in het kader van het LIFE-programma zoals projecten die het mogelijk maken meer plastic te hergebruiken.
Een nieuw Europees onderzoeksproject, polynSPIRE, is gelanceerd. Het heeft als doel de prestaties van kunststofrecycling te verbeteren.
Het KIDV heeft een rapport (2,3 MB) gepubliceerd met mogelijkheden en acties om chemisch recyclen van kunststof verpakkingen in Nederland op te schalen.

Microplastics in menselijke ontlasting gevonden
Tijdens de jaarlijkse Our Ocean Conference onthulde de Ellen MacArthur Foundation dat 290+ organisaties de New Plastics Economy Global Commitment hebben ondertekend om plastic afval en vervuiling aan de bron te elimineren.
Onderzoekers hebben microplastics in menselijke ontlasting gevonden in een pilotstudie uitgevoerd door de Medical University of Vienna. Het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) reageerde met de publicatie van een Communicatie (66 kB) ‘Is there a risk to human health from microplastics? More research and scientific data needed’.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.