Materialen en technologieën - oktober 2018

31 oktober 2018

Voedselverpakking
Het garanderen van de minimale houdbaarheid van voedingsmiddelen kan een probleem zijn met biopolymeren. Onderzoekers van Fraunhofer hebben biodegradeerbare coatings (bioORMOCER®s) ontwikkeld om de eigenschappen van biopolymeren te verbeteren. Onderzoekers van DUVASU in India hebben de mogelijkheden onderzocht om de houdbaarheid van vlees verpakt in biodegradeerbare folie te verlengen. Een artikel (255 kB) over het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Animal Feed Science and Technology.
Onderzoekers van de Sultan Qaboos University in Oman hebben een nieuwe nanocomposiet antimicrobiële verpakking voor Okra ontwikkeld. Een artikel (1,36 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Nanomaterials.
Nieuwe distributiekanalen (e-commerce, food delivery, omnichannel) en een toenemende diversiteit aan levensmiddelen vormen nieuwe uitdagingen voor voedingsverpakkingen. Om al deze uitdagingen aan te gaan en de mogelijkheden optimaal te benutten is er behoefte aan een ketenoverschrijdende en demand-driven benadering van voedingsverpakkingen. In het nieuwe project Voedingsverpakking van de toekomst gaan Pack4Food, Flanders' FOOD en VIL een haalbaarheidsstudie uitvoeren.

Watergedragen coatings
Het European Coatings Journal heeft een thematisch dossier samengesteld. Hierin vindt u alle relevante technische artikelen over watergedragen coatings die de afgelopen 3 jaar in het tijdschrift zijn gepubliceerd. Na het invullen van uw gegevens kunt u het dossier gratis downloaden.

Geprinte batterijen
Science for Environment Policy heeft een nieuwe Future Brief gepubliceerd: Towards the Battery of the Future (1,12 MB). Hierin vindt u een overzicht van de technische aspecten van het ontwerp en de productie van batterijen die het mogelijk maken de ecologische voetafdruk van batterijen te verkleinen. Ook wordt belicht hoe batterijtechnologieën zich ontwikkelen om betere prestaties te leveren. Een van de casestudies in het rapport gaat over geprinte batterijen.

Bioplastics
Onderzoekers van het University College Dublin mengden 15 verschillende biodegradeerbare kunststoffen zodat ze als commerciële kunststoffen konden functioneren en ook thuis gecomposteerd konden worden. Ze ontdekten dat het mengen van polymelkzuur (PLA), dat niet thuiscomposteerbaar is, met polycaprolacton (PCL) een materiaal opleverde dat binnen 60 dagen volledig werd afgebroken onder typische thuiscomposteringsomstandigheden. Een artikel over het onderzoek is gepubliceerd in Environmental Science and Technology.
Onderzoekers van de South China University of Technology (SCUT) hebben een nieuw type PVA-zakken ontwikkeld. Deze kunnen volgens hen in enkele minuten in koud water oplossen.
Photanol, spin-off van de Universiteit van Amsterdam (UvA), gaat een fabriek bouwen waarin het de productie van chemicaliën uit CO2 en zonlicht op industriële schaal kan testen. De demofabriek is een stap naar opschaling van de productie van organische zuren die onder andere kunnen worden gebruikt voor de productie van biologisch afbreekbare kunststoffen.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.