Materialen en technologieën - november 2018

05 december 2018

Kunststof maken uit CO2
VTT en St1 zijn een experiment gestart om koolwaterstoffen te produceren uit industrieel kooldioxide, dat kan worden geraffineerd tot fossiele benzine, diesel en chemicaliën. De pilot maakt deel uit van het tweejarige project Bioeconomy+.
Een nieuw rapport van de US National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine schetst een onderzoeksagenda voor het verbeteren van de commerciële haalbaarheid van technologieën die broeikasgassen uit de verbranding van fossiele brandstoffen omzetten in nuttige producten zoals chemicaliën. U kunt het rapport downloaden na registratie als gast.

Productie: papier en bioplastics
Het project PROVIDES, ‘PROcesses for Value added fibres by Innovative Deep Eutectic Solvents’ heeft als doel de CO2-uitstoot van pulp- en papierproductie te verminderen. De eerste fase is afgerond en dit werd gevierd met de publicatie van een boekje (2,2 MB).
Een innovatief filtermateriaal kan binnenkort de milieukosten van plasticproductie verminderen. NIST-onderzoekers creëerden een metaal-organisch raamwerk (MOF) dat gezuiverd etheen met minder energie kan onttrekken aan een mengsel van andere chemicaliën. Een artikel hierover is gepubliceerd in Science, de samenvatting is hier te vinden.
Onderzoekers van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) onderzoeken hoe grondstoffen die niet concurreren met food of diervoeder, zoals stro en groenafval, biotechnologisch verwerkt kunnen worden. Het doel is basiscomponenten te produceren voor bijvoorbeeld bioplastics. Een artikel (1,19 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Frontiers in Chemistry.
EPFL onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om de opbrengst van suikers uit planten aanzienlijk te verhogen, waardoor de productie van bijv. hernieuwbare materialen kan worden verbeterd. Een artikel is gepubliceerd in Nature Chemistry, de samenvatting is hier te vinden.
TNO heeft een laboratorium voor zeewier processing geopend bij ECN part of TNO in Petten. Dit is een eerste stap naar bijvoorbeeld grondstoffen voor plastics.

Voedselverpakkingen: eenvoudig te legen verpakkingen, eetbare coatings, sensoren
Onderzoekers van de Spanish National Research Council (CSIC) hebben een ultradunne PLA-coating voor PET ontwikkeld, resulterend in eenvoudig te legen transparante voedselverpakkingen. Een artikel (6,24 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Coatings.
Onderzoekers van de Technical University of Munich hebben twee onderzoeken gepubliceerd. Een artikel (1,98 MB) over verschillende methoden om de dikte van aluminium coatings op PET en papier te bepalen is gepubliceerd in Thin Solid Films. Een overzichtsartikel (1,26 MB) over eetbare coatings op basis van zeewier is gepubliceerd in Foods. Deze coatings zijn interessant om de houdbaarheid van verse producten te verlengen. Eveneens gepubliceerd in Foods is een artikel (4,24 MB) over de status van sensoren voor voedselmonitoring en smart packaging van onderzoekers van de Clarkson University.
In Nanomaterials zijn twee artikelen gepubliceerd. Het betreft een overzichtsartikel (1,07 MB) over nanomaterialen voor voedselverpakkingen van Xihua University. Het andere artikel (1,44 MB) betreft onderzoek van de University of Zaragoza waarin aangetoond wordt dat actieve verpakking op basis van seleniumnanodeeltjes de oxidatie van voedsel voorkomt. Verschillende bedrijven hebben het materiaal getest.

Vergelijking zetmeelpolymeerschuimen met andere opvulschuimen
Onderzoekers van Universiti Teknologi PETRONAS vergeleken zetmeelpolymeerschuimen met het bestaande opvulmateriaal voor verpakkingen. Een artikel (794 kB) over het onderzoek is gepubliceerd in het MATEC Web of Conferences.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.