Xylaan uit planten kan zetmeel in bioplastic vervangen

17 december 2012

Een alternatief voor het gebruik van zetmeel in bioplastics is het gebruik van xylanen en mannanen uit celwanden van planten. Volgens onderzoekers van de University of Helsinki kunnen daarvoor afvalstromen uit de landbouw en bosbouw worden gebruikt.
Na cellulose zijn xylanen en mannanen de meest voorkomende polysacchariden in planten. Grassen en granen bevatten 25 tot 35% xylanen.
Landbouwafval van onder meer granen is daarom een grote potentiële bron van xylaan, evenals houtpulp. Tot nu toe was er echter weinig commercieel gebruik bekend van xylanen in bioplastics. De Finse onderzoekers zien goede mogelijkheden voor toepassing als verpakkingsfolie van voedsel. Het materiaal is veilig, kan als folie zuurstof, geurstoffen en vet tegenhouden en het zou geschikt zijn als coating voor fruit, kaas of papier.
Voor toepassing als plastic zak moet de sterkte en stijfheid worden versterkt met andere (bio)polymeren. De onderzoekers noemen ook de combinatie met nanokleine deeltjes zoals cellulose of klei interessant. De industriële verwerking moet echter nog veel verder worden uitgewerkt (PackOnline Nieuwsbrief, 13 december 2012).