WUR brengt productie van groene chemicaliën uit biomassa in kaart

19 december 2012

Chemisch gezien kunnen vrijwel alle bouwstenen voor plastics uit hernieuwbare grondstoffen worden gemaakt maar is niet elke route commercieel haalbaar. Processen zijn (nog) niet efficiënt genoeg, producten hebben een te lage zuiverheid of grondstoffen zijn te duur.
De chemische industrie zet in op biomassa als grondstof om de schaarser wordende aardolie te vervangen. Van alle chemicaliën is op dit moment ongeveer 5% afkomstig van groene grondstoffen, de rest komt uit de petrochemische industrie en is gebaseerd op fossiele grondstoffen zoals aardolie. Het afgelopen decennium laat een grote ontwikkeling zien in nieuwe biobased technologie, waarbij bepaalde chemische bouwstenen nu commercieel uit biomassa geproduceerd worden. Met de ontwikkeling van schone en duurzame productieprocessen die biomassa omzetten in een scala aan bestaande en nieuwe producten werkt de Nederlandse chemische sector aan de ambitie om in 2050 Nederland bekend te laten staan als het land van de groene chemie.
De publicatie ‘Groene bouwstenen voor biobased plastics’, geschreven door onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research, geeft inzicht in welke chemicaliën er gemaakt worden. Het laat ook zien aan welke productieroutes door gevestigde industriële en start-up bedrijven wordt gewerkt, en hoe dichtbij of veraf deze processen momenteel ten opzichte van de markt staan (Nieuwsartikel WUR, 11 december 2012).