Wageningen UR voortrekker EU-project FUSIONS

02 maart 2012

Een efficiënter gebruik van hulpbronnen en een aanzienlijke vermindering van voedselverspilling in de keten. Dat is het doel van FUSIONS, een Europees samenwerkingsverband van onder meer universiteiten, consumentenorganisaties en bedrijven. Bijdragen aan 50 procent minder voedselverspilling in 2025 is de ambitie. Wageningen UR Food & Biobased Research coördineert FUSIONS.
De samenwerking is er op gericht een gedeelde visie en strategie te ontwikkelen om in de gehele keten voedselverspilling te voorkomen met behulp van innovaties. Denk aan eenduidige labeling, bijvoorbeeld over de houdbaarheidsdatum van een product. Of innovaties in de keten om de houdbaarheid te vergroten.
Voedselverspilling is lastig in cijfers weer te geven, onder meer door de verschillende meetmethodes die gehanteerd worden. Een ruwe schatting is 76 kg verspild voedsel per persoon per jaar in Europa. In Nederland is de schatting 43 kg per persoon per jaar. Ook hier ligt een rol voor FUSIONS: meer eenheid brengen in de definities en meetmethodes die in Europa gebruikt worden (Nieuwsbericht Wageningen UR, 29 februari 2012).