VS: verplichte herregistratie FDA-geregistreerde bedrijven

26 oktober 2012

Nederlandse bedrijven in de agrarische en voedingsmiddelenbranche die geregistreerd staan bij de Food and Drug Administration (FDA) in de VS moeten zich tussen 22 oktober en 31 december 2012 herregistreren. Dit is volgens de Landbouwafdeling van de Nederlandse ambassade te Washington absoluut noodzakelijk om te voorkomen dat na 1 januari 2013 problemen ontstaan aan de Amerikaanse grens.
Herregistratie is mogelijk via de Registration of Food Facilities pagina op de FDA-website. De FDA heeft tevens een ge-update handleiding gepubliceerd met informatie over nieuwe - bij registratie te gebruiken - voedselcategorieën.
De nieuwe Food Safety Modernization Act (FSMA) verplicht bedrijven die bij de FDA geregistreerd staan (een verplichting onder de Bioterrorism Act van 2003) zich eens per 2 jaar opnieuw te registeren. Deze herregistratie of 'registration renewal' moet plaatsvinden tussen 1 oktober en 31 december van elk even jaartal (dus 2012, 2014, enz.). De herregistratieverplichting geldt voor alle Amerikaanse en buitenlandse bedrijven die FDA-gereguleerde voedingsmiddelen voor mens en dier produceren, verwerken, verpakken, opslaan en afzetten op de Amerikaanse markt (Nieuwsbrief AgentschapNL, 25 oktober 2012).