Vondsten boktor: strengere eisen aan verpakkingshout uit China

26 september 2012

Meerdere vondsten van boktorren in verpakkingshout uit China zijn voor staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) reden tot zorg. Hij heeft aan Eurocommissaris Dalli gevraagd om bij China en andere Aziatische landen aan te dringen op spoedige verbetering van de situatie.
Er moeten volgens Bleker betere garanties komen dat verpakkingshout vóór import in de Europese Unie effectief is behandeld tegen boktorren. In overleg met de andere lidstaten wil hij bezien welke maatregelen moeten worden genomen om het risico te beperken. Hij brengt dit punt ook op tijdens de komende Europese Landbouw- en Visserijraad op 24 en 25 september 2012. Als niet snel verbetering in de situatie optreedt, overweegt de staatssecretaris tijdelijke nationale maatregelen.
In Winterswijk en in Farmsum zijn exemplaren van de Aziatische boktor gevonden. In Duitsland is een Oost-Aziatische boktor aangetroffen in een pseudo bonsaiboom in een door een Nederlandse transporteur afgeleverde zending. En recent is tijdens een reguliere verpakkingshoutinspectie bij een bedrijf in Rotterdam een boktor Apriona germari aangetroffen. Dit zijn allemaal aanwijzingen dat het verpakkingshout in China niet afdoende tegen deze schadelijke boktorren is behandeld (Nieuwsbericht Ministerie EL&I, 21 september 2012).