VNG ontvangt advies: verpakkingenakkoord biedt goede basis, maar met extra aanbevelingen

24 september 2012

Op 18 september heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een brief naar haar leden gestuurd betreffende het ontvangen advies over het Verpakkingenakkoord. De VNG heeft het verpakkingenakkoord met het Rijk en het verpakkende bedrijfsleven nog niet ondertekend. Naar aanleiding van de discussies over het afschaffen van statiegeld op PET-flessen, stelde de VNG een onafhankelijke commissie in om te onderzoeken hoe de verpakkingsketen kan worden verduurzaamd. Dit onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Drift. Op basis van dit onderzoek heeft een onafhankelijke commissie een advies uitgebracht aan het bestuur en de leden van de VNG.
In haar advies oordeelt de ‘Commissie Van der Vlist’ dat over het algemeen het Verpakkingenakkoord een goede basis biedt, maar doet concrete aanbevelingen, zodat het akkoord een acceptabele verduurzamingsagenda biedt, als tegenwicht tegen de voorgenomen afschaffing van de verplichting tot statiegeld op grote PET-flessen. De commissie doet belangrijke aanbevelingen ter aanvulling, aanpassing en/of verduidelijking om (1) meer garanties te bieden op financiering en monitoring; (2) de visie, verduurzamingsagenda en het kennisinstituut te versterken; en (3) harde kwaliteitsdoelen te bieden.
Op 11 oktober neemt het bestuur een standpunt in over de aanbevelingen, rekening houdend met de discussie in de ledenbijeenkomsten. Vervolgens wordt een ledenraadpleging gehouden (Website VNG).