Vezels uit stengels van vruchtgroenten als basis van verpakkingsmaterialen

17 juli 2012

Vezels uit stengels van vruchtgroenten als basis van verpakkingsmaterialen. Een utopie? Welnee, drie projectpartners verkennen op dit moment met steun van het Kenniscentrum Plantenstoffen de mogelijkheden. En die zijn er volop, zo blijkt. Zo ontstaat op den duur een nieuw business model én draagt men bij aan een duurzamere wereld. Het is nu zaak om de vertaalslag naar de praktijk te maken.
Er zijn in principe twee toepassingen: enerzijds de vezels uit stengels die de gewone houtvezels in karton vervangen. Telers verpakken hun vruchtgroenten – denk aan tomaten, paprika’s, komkommers - vervolgens in die dozen. Anderzijds zijn er vezels uit stengels die verwerkt worden in de toplaag van bijzondere papiersoorten. Daarbij is het de bedoeling dat de vezels echt gezien kunnen worden.
Anton Hooimeijer, Directeur Kenniscentrum Papier en Karton, wijst erop dat zijn organisatie een aanvullend onderzoek financiert, waarbij verder op de mogelijkheden voor plantenstoffen in de papier- en kartonindustrie wordt ingezoomd. Doel is om te zien hoe waardevolle plantenstoffen in de coating van een doos bijdragen aan het verlengen van de levensduur van de verpakkingsinhoud. Zo is bekend dat met bepaalde stoffen schimmelgroei kan worden tegengegaan en ethyleen wordt weggenomen (om rijping stop te zetten, red.) (Nieuwsbericht Kenniscentrum Plantenstoffen, 12 juli 2012).