Term ‘light’ onduidelijk voor consumenten

22 november 2012

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat veel mensen de voordelen van light-producten overschatten. Het onderzoek is onder 1.264 consumenten uitgevoerd door GfK in opdracht van het Voedingscentrum en GezondheidsNet.nl.
Slechts 20% van de mensen weet dat de term light inhoudt dat er óf minder vet óf minder suiker óf minder calorieën in het product zitten. Daarnaast is maar 17% ervan op de hoogte dat light ten minste 30% minder calorieën betekent. Meer duidelijkheid op de verpakking moet wat dat betreft uitkomst bieden, vinden de ondervraagden.
Maar liefst 29% denkt dat er zowel minder calorieën, als minder suikers, minder zout én minder vetten in een light-product zitten. Verder denkt 30% van de mensen die aangeven dat light minder calorieën betekent, dat een light-product minimaal de helft minder calorieën levert dan de reguliere variant.
De term light mag op de verpakking staan als er óf 30% minder suiker, óf 30% minder vet, óf 30% minder calorieën in een product zitten. Dat is de juiste betekenis. De fabrikant moet dan wel aangeven voor welk aspect het woord light geldt (Nieuwsartikel Voedingscentrum, 20 november 2012).