Roboticaonderzoek TU Delft gebundeld in nieuw instituut

19 december 2012

In Delft is het nieuwe TU Delft Robotics Institute van start gegaan. In het instituut wordt al het onderzoek op het gebied van robotica aan de universiteit gebundeld. Op 25 januari 2013 houdt het instituut een feestelijke kick-off bijeenkomst.
Prof. Robert Babuska is de oprichter van het nieuwe instituut. ‘De wetenschappelijke uitdaging van het robotica-instituut is het laten samenwerken van robot en mens in ongestructureerde, échte omgevingen. We hebben een drietal thema’s gekozen: robotzwermen, ‘Robots voor werknemers’ en ‘interactieve robots.’
Het eerste thema, robotzwermen, gaat over relatief simpele robots die onderling complexe taken kunnen uitvoeren voor mensen, zoals observeren, meten en data verzenden. Het tweede thema heet ‘Robots voor werknemers’. Dit betreft robots die taken kunnen uitvoeren voor, of samen met mensen in een menselijke productie-omgeving. Interactieve robots ten slotte, zijn robots die op fysiek of sociaal/cognitief niveau kunnen samenwerken en interacteren met mensen.
Zes Delftse faculteiten en vijftien leerstoelen nemen al deel aan het TU Delft Robotics Institute (Nieuwsartikel TU Delft, 14 december 2012).