Nieuw boek beschrijft geschiedenis van 8 Nederlandse vruchtenconservenfabrieken

14 november 2012

Op vrijdag 24 november vindt in de Veilinghal te Zetten de presentatie plaats van het boek 'Betuwse Vruchtenweelde'. De Betuwe geniet grote bekendheid wegens de fruitteelt en kent tevens een rijke geschiedenis van de vruchtenconservenindustrie. Wat in de 19e eeuw begon in boerenschuren of ambachtelijk werkplaatsjes groeide uit tot een industrie van houdbare fruitproducten: appelstroop, jams, vruchtenwijn, vruchten op sap, siroop, essences, vruchtenconcentraten.
Het boek gaat over het risicovolle en vaak visionaire pionierswerk van de oprichters, over hun successen en onvermijdelijke teleurstellingen op zowel binnen- als buitenlandse markten, over de ontwikkeling van ambachtelijke naar industriële productieprocessen en over hun betekenis voor de lokale gemeenschappen.
Het beschrijft de geschiedenis van acht vruchtenconservenfabrieken in Overbetuwe en Neder-Betuwe: Baltussen Konserven (Driel), Jan van Woerkom (Oosterhout), Vink (Hien-Dodewaard), De Plukroos (Heteren), Geurts Conserven (Dodewaard), TEO (Taminiau Elst Overbetuwe, sinds 1958 H.J. Heinz), Jan Gerritsen (Andelst, later Zetten), en Bloeiend Land (Opheusden).
Het boek is vanaf 24 november verkrijgbaar bij Marithaime en bij verschillende boekhandels (Nieuwsbericht Historische Vereniging Marithaime).