Kleurcodes zorgen voor gezondere voedselkeuze

02 februari 2012

Mensen kiezen vaker voor gezond eten en drinken als daaraan een gekleurd label hangt en als het op ooghoogte staat. Dat concluderen onderzoekers van het Massachusetts General Hospital in American Journal of Public Health.
De meest gebruikte manier om aan te geven hoe gezond voedsel is, is het aantal calorieën op de verpakking te zetten. Deze informatie is echter alleen geschikt als mensen ook hun eigen caloriebehoefte begrijpen en kunnen inschatten hoeveel ze dan mogen nemen. Daarom ontwikkelden onderzoekers een simpelere manier om het kopen van gezond eten aan te moedigen. Ze deden dat in twee fases.
In de eerste fase hingen ze gekleurde labels aan elk product dat te koop was in de kantines van het ziekenhuis in Massachusetts. Groen stond voor gezond, zoals fruit, groenten en mager vlees. Geel betekende minder gezond en rood gaf aan dat het product weinig tot geen voedingswaarde had. In de tweede fase werden de gezonde (groen gelabelde) producten op ooghoogte geplaatst. Het geel en rood gelabelde eten en drinken kwam hoger of lager op de schappen te liggen (NU.nl, 19 januari 2012).