Israël: 37% van biologische voeding heeft fout etiket

10 mei 2012

Een jaarlijks onderzoek van het Ministerie van Landbouw over het labelen van biologische producten in Israël heeft uitgewezen dat in 2011 zo'n 37,4% van de groente en fruit dat gelabeld is als biologische product onterecht zo benoemd wordt. Dit klinkt slecht, maar de uitkomst van het onderzoek was al veel positiever dan in 2010 toen dit 51,7% was.
Het onderzoek vond in 3,6% van de steekproeven sporen van gewasbeschermingsmiddelen, die verboden zijn in biologische producten - vorig jaar was dit nog 8,6%. Bij 47% van de winkels die biologische producten verkopen, was het toezicht voldoende; bij 33% was dat niet geval en 20% van de winkels bleek in overtreding te zijn van de regelgeving die het ministerie voor supervisie stelt. Vooral op het gebied van de verificatie van certificatie. Het ministerie onderzocht verse en verwerkte producten, waaronder fruit en groente.
Orit Noked, minister van Landbouw, zei een groot belang voor het verhogen van de transparantie in de Israëlische biologische sector te zien. Het ministerie is momenteel bezig met een wetgeving, die de juiste labeling van biologische producten voorschrijft. "Ook proberen we een online database te creëren, waar telers en distributeurs die zich niet aan de voorschriften houden, vermeld zullen worden."
De biologische teelt vertegenwoordigt 1,3% van de landbouw en 13% van de agrarische export van Israël (AGF nieuws, 10 mei 2012).