Gezondheidslogo heeft weinig invloed op de consument

12 april 2012

De bekendheid van het ‘Ik Kies Bewust’-logo onder consumenten is hoog maar het gebruik om een gezondere keuze te maken is beperkt. Wel stimuleert het gezondheidslogo producenten om gezondere producten te ontwikkelen. Dit zijn de belangrijkste bevindingen uit het promotieonderzoek van Ellis Kroonenberg-Vyth.
Ze evalueerde het effect van het logo op consumentengedrag, productontwikkeling en de volksgezondheid. Zij concludeert dat de meeste gezondheidswinst door gezondheidslogo’s is te behalen als producenten verder gestimuleerd worden meer gezondere producten aan te bieden. Op deze manier bereikt men zowel de in gezondheid geïnteresseerde als de minder geïnteresseerde consument. Kroonenberg-Vyth laat zien dat het cholesterolgehalte in theorie kan dalen door een voedingspatroon dat voldoet aan de criteria van het logo. Voorwaarde is dat consumenten niet méér van deze producten gaan eten dan van producten zonder logo.
Zij beveelt overheden aan gezondheidslogo’s actiever te stimuleren. Dit kan verwarring wegnemen onder consumenten waarom producten met dezelfde productsamenstelling niet allemaal hetzelfde logo dragen. Kroonenberg-Vyth keek voor haar onderzoeken in boodschappenkarretjes van 400 winkelende mensen in negen supermarkten en verzamelde verkoopcijfers van 25 bedrijfsrestaurants. Verder werkte zij samen met 47 producenten en voerde zij berekeningen uit naar gezondheidswinst in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zij promoveert op 19 april aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (Adformatie, 12 april 2012).