Etiketten Loterij wijst op gevaar huishoudchemicali├źn

16 mei 2012

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA ) en VeiligheidNL (voorheen Consument en Veiligheid) zijn met een opmerkelijk initiatief gekomen om ongevallen te voorkomen: de Etiketten Loterij. Met de Etiketten Loterij worden consumenten aangespoord waarschuwingszinnen en symbolen op verpakkingen van huishoudchemicaliën beter te lezen en op te volgen. Daarmee maken ze kans op een prijs.
Beide organisaties verbazen zich dat Nederlanders zeggen de etiketten op de verpakkingen te lezen en op te volgen. Het feit dat tot nu toe geen enkele prijswinnaar zich heeft gemeld, toont nog eens aan dat men de etiketten op huishoudchemicaliën niet leest. Jaarlijks vinden circa 6.000 incidenten plaats met huishoudchemicaliën, waarvoor een medische indicatie nodig is. Ziekenhuizen behandelen jaarlijks 2.100 slachtoffers op de Spoedeisende Hulp (SEH) na een ongeval met huishoudchemicaliën. De Etiketten Loterij gebruikt de gevaarsetiketten op huishoudchemicaliën, die thuis in keukenkast, schuur, berging, garage of kelder staan, als prijsloten. Het gaat om producten als was- en reinigingsmiddelen, gootsteenontstoppers, oplosmiddelen, lijmen, verven en lakken, autoproducten (antivries en koelvloeistof), ongedierte- en onkruidbestrijders. Het enige dat men moet doen is thuis goed het etiket op de verpakking lezen en de verborgen tekstregel vinden: ‘Gefeliciteerd! Door het lezen van dit etiket heeft u € 1.000,- gewonnen’.
De komende jaren wordt een nieuw systeem van indeling en etikettering van huishoudchemicaliën ingevoerd. Dit betekent dat wereldwijd dezelfde gevaarsymbolen worden gebruikt. Op de site http://www.etiketten-loterij.nl/ ziet u de nieuwe gevaarsymbolen en waarschuwingszinnen (Nieuwsbericht NVWA, 14 mei 2012).