Duitsland pakt migratie minerale oliën aan

07 december 2012

Duitsland neemt maatregelen om te voorkomen dat minerale oliën uit gerecyclede verpakkingen kunnen migreren maar voedingsmiddelen. Eerder deze week bleek uit onderzoek van de Stiftung Warentest dat er giftige stoffen in de chocolaatjes van adventskalenders zitten, mogelijk afkomstig uit de kartonnen verpakking.
De ontdekking van aromatische koolwaterstoffen in chocolaatjes in adventskalenders was niet de directe aanleiding voor beide verordeningen. Er liep bij het ministerie van voeding (BMELV) al een onderzoeksproject.
Het ministerie heeft 2 ontwerpverordeningen gemaakt. De minerale olie-verordening stelt een maximum voor residuen (mrl) vast voor minerale oliën die migreren uit levensmiddelenverpakkingen van gerecycled papier. De drukinktverordening verbiedt gebruik van inkt met minerale oliën voor het bedrukken van levensmiddelverpakkingen.
Voordat de verordeningen van kracht kunnen worden, moet er nog wel een goede methode worden ontwikkeld om de schadelijke aromatische koolwaterstoffen aan te tonen.
Het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) werkt aan de ontwikkeling van zo’n methode (Nieuwsbrief EVMI, 4 december 2012).