Drankenindustrie stapt over op kunststof pallets

02 mei 2012

Drankenpallet Beheer Nederland (DPB) vervangt in de loop van 2012 al haar houten pallets door kunststof pallets. Het streven is dat vanaf 2013 vrijwel alle Nederlandse brouwerijen en een groot deel van de Nederlandse frisdrankfabrikanten en producenten van conserven, gebruik maken van de nieuwe kunststof pallet.
"Het verbeteren van de milieuperformance was een belangrijk uitgangspunt bij de ontwikkeling van de kunststof pallet", stellen directeur Anne-Marth Vrind van DPB en secretaris Christiaan Hamminga. "Voor de productie van de pallet is gebruik gemaakt van gerecycled kunststof dat bij het einde van de levensduur weer ingezet wordt voor de productie van nieuwe kunststof pallets (Cradle to Cradle). Ook heeft deze pallet een langere levensduur dan de houten pallet en is de milieudruk op het gebied van transport lager door het verminderde gewicht en doordat er geen reparatie meer plaatsvindt." In de loop van 2012 zullen de nieuwe kunststof pallets gefaseerd instromen.
Drankenpallet Beheer Nederland (DPB) vormt een uniforme palletpool voor Nederlandse producenten van dranken met statiegeldverpakkingen. Vrijwel alle Nederlandse brouwerijen en een groot deel van de Nederlandse frisdrankfabrikanten zijn huurder van DPB. Doordat al deze ondernemingen gebruik maken van dezelfde pallets, is de logistieke afhandeling voor de levensmiddelenhandel enorm vereenvoudigd (Logistiek.nl, 2 mei 2012).