Consumenten zien marktkansen voor deels duurzame voedselproducten

20 augustus 2012

Uit onderzoek van LEI Wageningen UR onder circa 1000 Nederlanders blijkt dat consumenten de komst van deels duurzame voedingsproducten waarderen; 76% van de respondenten geeft deze producten een 7 of hoger. ‘Bereid met’-producten zijn met name aantrekkelijk voor consumenten die een eerste stap naar meer duurzaamheid willen maken.   
Consumenten denken bij ‘bereid met’-producten vooral aan ‘gezond’, ‘duurzaam’, ‘biologisch’ en ‘milieuvriendelijk’, en gaan er vanuit dat dan wel minimaal 50% van de ingrediënten duurzaam is. Daarbij geldt: hoe meer, hoe beter.
EU-wetgeving staat de productie en afzet van producten bereid met biologische ingrediënten toe, maar beperkt de communicatiemogelijkheden hierover. Zo mag niet op de voorkant van een product vermeld worden dat het product bereid is met biologische ingrediënten.  De meeste consumenten vinden dat dit wel op de voorkant gecommuniceerd mag worden, zolang duidelijk is dat het afwijkt van reguliere biologische producten. De resultaten staan vermeld in het LEI-rapport Marktkansen voor deels duurzame producten (Nieuwsbericht LEI Wageningen UR, 16 augustus 2012).