Consument denkt dat bio-product minder calorieën bevat

23 maart 2012

Veel consumenten denken dat producten waarop staat dat ze biologisch, in de buurt geproduceerd of 'fairtrade' zijn ook minder calorieën bevatten. Dit blijkt uit onderzoek van de University of Michigan. Proefpersonen kregen een fictief chocolademerk te zien. Sommige mensen kregen te horen dat de cacaoboeren een eerlijke prijs kregen voor hun product, anderen dat zij juist geen eerlijke prijs ontvingen.
In een tweede onderzoek werd aan een groep verteld dat de producent uitstekende salarissen en gezondheidszorg bood aan de werknemers. Een andere groep hoorde het tegenovergestelde of kreeg geen informatie over de werkomstandigheden.
De zogenaamde fairtrade chocolade werd door de proefpersonen als minder calorierijk beoordeeld. Proefpersonen dachten ook dat er minderen calorieën in zaten als hen verteld werd dat de cacaoboeren goed behandeld werden. Hetzelfde effect treedt op bij voedingsmiddelen met gezondheidsclaims. Zo denken veel mensen dat producten met minder vet of cholesterol of juist extra vezels minder calorieën bevatten (biojournaal, 20 maart 2012).