B-merk van de markt verdrongen

29 juni 2012

B-merken worden van de markt verdrongen door de groei van private label, stelt de Rabobank in de thema-update Food. De bank verwacht niet dat de groei van huismerken ten koste van A-merken zal gaan.
De foodretailers willen zich met hun eigen merken profileren richting de consument. Ze willen binnen één categorie verschillende private-label producten aanbieden als goedkoop, duurzaam en kwaliteit. Bovendien kunnen ze een hogere marge behalen op private label producten en hebben ze er meer controle over. Aan de andere kant neigt de consument nu het consumentenvertrouwen laag is, naar goedkopere producten.
B-merken worden volgens de Rabobank van de markt verdrongen omdat ze niet toonaangevend zijn. “Fabrikanten van kleinere B-merken moeten zich dan ook herpositioneren om niet uit de markt gedrukt te worden. Ze zullen een duidelijke keuze moeten maken: óf gaan voor kwaliteit en zich richten op premiummarkten, óf kiezen voor efficiëntie en zich specialiseren in private label”(Nieuwsbrief EVMI, 26 juni 2012).