PUMA roept bedrijfsleven tijdens EU-verpakkingsbeurs op ‘s werelds milieuproblemen op te lossen via holistisch, innovatief denken

25 september 2019

Beter, holistischer en innovatiever denken en nieuwe inspirerende manieren van samenwerken zijn nodig om de komende jaren een einde te maken aan de milieuproblematiek van verpakkingen in de wereld. Deze les werd getrokken op de 25e verjaardag van de Europese Richtlijn Verpakking en Verpakkingsafval (gepubliceerd in 1994) die op dinsdag 24 september 2019 werd gevierd op de Europese verpakkingsbeurs FachPack 2019 in Neurenberg, Duitsland. Centraal stond de vraag waarom 25 jaar na de invoering van de wetgeving de milieuproblematiek van verpakkingen (nog) niet adequaat lijkt te zijn aangepakt, in Europa noch in het buitenland.

Het jubileum werd vooral gekenmerkt door een presentatie van het PUMA-project, dat als doel heeft om in het komende decennium wereldwijd een einde te maken aan de verpakking als milieuprobleem. PUMA is in 2016 geïnitieerd door NVC Nederlands Verpakkingscentrum. NVC (opgericht in 1953) is de vereniging van vijfhonderd internationaal georiënteerde bedrijven die zich bezighouden met de activiteit van verpakken in de gehele keten van verpakte producten. Het ledenbestand van NVC is op zichzelf al holistisch, omdat het bestaat uit retailers, producenten van verpakte producten, verpakkingsfabrikanten, ontwerpbureaus, verpakkingsdrukkerijen, machinefabrikanten, recyclingbedrijven, enzovoorts.

Met steun van de NVC-leden is PUMA erin geslaagd een kader te creëren voor milieuvriendelijke verpakkingsoplossingen, bestaande uit een verbeterde woordenschat, een wereldwijd toegankelijke Live Online Learning workshop (E-STIP) en een nauwkeurig en betrouwbaar overzicht van de wereldwijde wet- en regelgeving op het gebied van verpakkingen en milieu (MERGE).

PUMA legt sterk de nadruk op holistisch, innovatief denken en de daaruit voortvloeiende onconventionele manieren om samen te werken. Voorgesteld wordt om de 'circulariteit' te versterken met het concept 'spirulariteit' dat beter inspeelt op de activiteit van het verpakken en het innovatieproces. Veelgebruikte maar minder nauwkeurige begrippen als 'recycling' en 'virgin materialen' zijn onder de loep genomen en opnieuw gedefinieerd of gepositioneerd. Het is interessant, dat de PUMA-inzichten inmiddels ook worden toegepast in verpakkingsgebieden zoals (de preventie van) voedselverspilling, de ontwikkeling van nieuwe front-end en back-end materiaaltechnologieën, alsmede het gebruik van verpakkingen voor e-commerce.

Na een inspirerende World Tour 2018-2019 met sessies in Amsterdam (NL), Tokio (J), Runnymede (UK) en Boston (USA), brengt PUMA nu alle resultaten samen in het PUMA Manifesto, dat op 6 mei 2020 in Düsseldorf (Duitsland) wordt gepubliceerd, de dag voordat interpack 2020 daar begint. Het Manifesto zal verkrijgbaar zijn bij de NVC-stand aan de Ingang Noord.

De volgende (4e) jaarlijkse bijeenkomst van de PUMA internationale werkgroep vindt plaats op 25 maart 2020 in de iconische haaienzaal van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam (NL).

Geïnteresseerd in deelname aan PUMA?
Neem contact op met Helen Crowe (manager NVC Informatiediensten) via h.crowe@nvc.nl of +31-(0)182-512411.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met NVC-directeur Michael Nieuwesteeg via m.nieuwesteeg@nvc.nl of +31-(0)182-512411. Fotomateriaal is verkrijgbaar via info@nvc.nl.