PUMA: samen op weg naar het einde van de verpakking als milieuprobleem

Verpakken is het tijdelijk integreren van een externe functie en een product om het gebruik van het product mogelijk te maken. Verpakken wordt al sinds mensenheugenis in bescheiden mate gedaan, maar de 20e eeuw  heeft een dramatische versnelling te zien gegeven. De wereld 'doet het' zo'n 320.000 keer per seconde - wat een substantieel milieuprobleem oplevert.

Het NVC-project PUMA heeft als doel een einde te maken aan de verpakking als milieuprobleem. We bouwen voort op de schat aan ervaring die we hebben opgedaan en de talloze activiteiten die we hebben ontwikkeld sinds 1994. In dat jaar werd de eerste belangrijke (EU-)regelgeving op het gebied van verpakken en verpakkingsafval van kracht. De naam van het project is PUMA: Packaging Upcyclable Materials Accelerator en de officiële kick-off was 29 maart 2017. We nodigen de leden van het NVC uit actief deel te nemen aan project PUMA. Sinds de start hebben al meer dan honderd NVC-leden een bijdrage geleverd aan PUMA en nog veel meer bedrijven hebben eveneens belangstelling getoond.

PUMA plenaire bijeenkomsten
De PUMA-deelnemers ontmoeten elkaar jaarlijks 'fysiek' tijdens de plenaire vergadering. Andere (sub)vergaderingen vinden plaats per webco. Alle bijeenkomsten beginnen met de bijgewerkte NVC PUMA basispresentatie, die voortdurend wordt aangepast tijdens de PUMA-bijeenkomsten en na presentaties op diverse internationale conferenties en tentoonstellingen. Vervolgens laten we ons inspireren door één of meerdere uitgenodigde keynote speakers en gaan aan de slag in break-out sessies. Uiteraard is er voldoende gelegenheid om te netwerken tijdens het afsluitende gezamenlijke diner.

Het PUMA Manifest
Alle sinds 2017 ontwikkelde inzichten werden gedeeld in een presentatie tijdens de 4e jaarlijkse PUMA-bijeenkomst die plaatsvond op 25 maart 2020. Het resultaat zal worden gepubliceerd in de vorm van het PUMA Manifest dat op 6 mei 2020 wordt gelanceerd. Het PUMA Manifest bestaat uit het PUMA Model dat de essentie van de verpakkingsactiviteit en de relatie tussen de verpakking en de betrokken milieuhulpbronnen beschrijft. Het biedt een duidelijke aanpak voor de wereldwijde verpakkingsgemeenschap, gebaseerd op een gezamenlijke open-minded uitwisseling en beoordeling van betrouwbare informatie, het continu leren door de beroepsgroep en duurzame holistische innovatie.

Volgende projectbijeenkomst
De volgende plenaire projectbijeenkomst vindt plaats op 17 maart 2021. Deelname is uitsluitend voor NVC-leden of op uitnodiging van NVC. De deelname is gratis, met uitzondering van een kleine bijdrage om de directe kosten van het gezamenlijke (buffet)diner te dekken.

Over het PUMA project:

  • Deel inzichten met andere NVC-leden
  • Definieer de juiste gezamenlijke doelen
  • Werk samen aan internationale normen
  • Exclusief voor NVC-leden of op uitnodiging door NVC
  • Bijbehorende NVC LinkedIn group Packaging and the Environment

De kennis die wordt ontwikkeld in het PUMA-project wordt ook gebruikt in de NVC E-Workshop Sustainable Innovation in Packaging en de NVC Members-only Environmental Regulations Guide (MERGE)

Neem voor meer informatie contact op met Helen Crowe, +31-(0)182-512411.