Wetgeving non-food – maart 2020

30 maart 2020

Meer geregistreerde industriële chemicaliën in de wereld dan geschat
ETH Zurich meldt dat een internationaal team een studie heeft uitgevoerd naar alle geregistreerde industriële chemicaliën. Zij hebben vastgesteld dat er wereldwijd zo'n 350.000 verschillende stoffen worden geproduceerd en verhandeld - veel meer dan de eerder geschatte 100.000. Voor ongeveer een derde van deze stoffen is er een gebrek aan publiek toegankelijke informatie. De studie (1,66 MB) is gepubliceerd in Environmental Science and Technology.

Nieuwe ECHA-hulpmiddelen voor bedrijven
ECHA heeft de EU Chemicals Legislation Finder EUCLEF gelanceerd, een tool waarmee bedrijven toegang krijgen tot 40 onderdelen van de EU-wetgeving waaraan zij mogelijk moeten voldoen. ECHA heeft ook een Practical Guide (197 kB) gemaakt over hoe het gebruik van additieven in plastic materialen moet worden gekarakteriseerd. In 2019 heeft ECHA het aantal controles van de chemische veiligheidsgegevens van bedrijven met 50% verhoogd.

Nanomaterialen
ECHA heeft tot nu toe weinig registratiedossiers voor nanomaterialen ontvangen. Op 1 januari 2020 waren slechts 36 stoffen voor nanovormen geregistreerd volgens de bijgewerkte REACH-voorschriften - 10% van wat het Agentschap verwachtte. De Nanotechnology Industries Association (NIA) brengt het toenemende gebruik van de term 'nanoplastics' in de rapportage over plastic onder de aandacht, vooral in een milieucontext. In een position paper (1,21 MB) dringt NIA aan op voorzichtigheid bij verwijzing naar kleine deeltjes of fragmenten van plastic.

ISO-norm voor verpakkingen van gevaarlijke goederen herzien
ISO heeft de update van ISO 16106 voor verpakkingen voor gevaarlijke goederen gepubliceerd. Deze norm is ontwikkeld voor gebruik met ISO 9001 en is ontworpen om te voldoen aan de eisen van de UN Recommendations on the Transport of Dangerous Goods – ook bekend als de UN Model Regulations.

PFAS
PFAS worden al sinds de jaren 1940 gebruikt. Onderzoek van de University of Arizona, gepubliceerd in Water Resources Research (abstract), laat zien dat het merendeel van de PFAS nog steeds langzaam door de bodem beweegt op weg naar het grondwater. De Environmental Council of States (ECOS) heeft een white paper (1.007 kB) gepubliceerd waarin PFAS regelgeving in 23 VS-staten worden beschreven. Alle 26 PFAS die het Environmental Working Group onderzocht vertoonden ten minste één kenmerk van bekende menselijke carcinogenen. De studie (559 kB) is gepubliceerd in de International Journal of Environmental Research and Public Health. Er is ook positief nieuws. Onderzoekers van de University of California – Riverside ontdekten dat extra elektronenlading kan helpen om de sterke chemische verbindingen in PFAS, te doorbreken. De studie (abstract) is gepubliceerd in Physical Chemistry Chemical Physics.

Volwassenen maken het onbedoeld makkelijk voor kinderen om bij pillen te komen
US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) meldt dat in meer dan de helft van de keren dat kinderen toegang hebben tot pillen op doktersrecept, de medicatie door een volwassene al uit de kindveilige verpakking is gehaald. De studie (1,77 MB) is gepubliceerd in The Journal of Pediatrics.
De EC heeft onlangs versie 17 van het Q&A document (723 kB) over de veiligheidskenmerken van geneesmiddelen voor menselijk gebruik gepubliceerd.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.