Wetgeving non-food – februari 2023

28 februari 2023

Schadelijke stoffen – Wet- en regelgeving in de EU
ECHA heeft negen stoffen toegevoegd aan de Kandidaatslijst van zeer zorgwekkende stoffen (SVHCs). De lijst bevat nu 233 vermeldingen van chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de mens of het milieu.
ECHA heeft het restrictievoorstel voor PFAS in het kader van REACH gepubliceerd. Het voorstel was ingediend door vijf nationale autoriteiten, waaronder Nederland. ECHA gaat het voorstel nu beoordelen op de risico's voor mens en milieu en de gevolgen voor de samenleving.
Een raadpleging over het door Duitsland ingediende REACH Annex XV restrictievoorstel voor BPA is geopend tot 22 juni 2023.
ECHA heeft een oproep tot het indienen van bewijsmateriaal inzake PVC en PVC-additieven geopend. De oproep sluit 31 maart 2023.
In januari 2023 heeft de EC het transitietraject voor de chemische industrie gepubliceerd.
Frankrijk: De regering (in het Frans) heeft een PFAS-actieplan 2023-2027 (in het Frans, 421 kB) gepubliceerd. Het plan beoogt risico's aan de bron te verminderen, de monitoring van het milieu voort te zetten, de productie van wetenschappelijke kennis te versnellen en voor burgers de toegang tot informatie te vergemakkelijken.

Overige wet- en regelgeving
Zweden: Conceptregelgeving inzake tabaksvrije nicotinehoudende producten is naar de EC gestuurd. De regelgeving bevat ook bepalingen over de wijze waarop de aangifte van de inhoud en de waarschuwingszinnen op de verpakking dienen te worden ontworpen en dat deze in het Zweeds dienen te zijn.
Turkije: Conceptregelgeving inzake het onderwerpen van houten verpakkingsmateriaal aan een warmtebehandeling en het markeren ervan is naar de EC gestuurd.

Plastics en gezondheidsissues
De EC heeft een rapport (10,84 MB) gepubliceerd met de titel "Nanoplastics: state of knowledge and environmental and human health impacts".
Uit een recente CIAL-studie (13,19 MB), gepubliceerd in Microbial Biotechnology, blijkt dat micro(nano)plastics schadelijk zijn voor de gezondheid van menselijke darmen.
Volgens een UCR-muisstudie kunnen vaders die worden blootgesteld aan chemische stoffen in plastics de metabolische gezondheid van hun kinderen gedurende twee generaties beïnvloeden. De studie (2,06 MB) is gepubliceerd in Environment International. Een andere muisstudie meldt dat prenatale en postnatale blootstelling aan polystyreen microplastics de ontwikkeling van de testis stoort en de mannelijke vruchtbaarheid aantast. De Guangzhou Medical University studie (10,67 MB) is gepubliceerd in het Journal of Hazardous Materials.
De non-ftalaat weekmaker ATBC heeft een hormoonontregelend potentieel bij vissen, volgens onderzoek (2,03 MB) van de Universiteit van Kobe gepubliceerd in het Journal of Hazardous Materials Advances.

Onderzoek naar PFAS
Onderzoekers van het DTU National Food Institute hebben PFAS aangetroffen in biologische eierdooiers in Denemarken. De stoffen worden waarschijnlijk overgedragen via vismeel, dat in het voer voor de kippen zit.
OESO heeft een rapport (4,51 MB) gepubliceerd over polymere PFAS.
Onderzoekers van de Universiteit van Queensland hebben een eenvoudige, snelle en doeltreffende techniek ontwikkeld om PFAS-chemicaliën uit water te verwijderen. De studie (6,94 MB) is gepubliceerd in Angewandte Chemie.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.