Wetgeving food en voedselveiligheid - juni 2019

27 juni 2019

FCM regelgeving in de wereld
China: Food Packaging Forum meldt de publicatie van een normontwerp (in het Chinees) voor lijmen die in FCM worden gebruikt. Een openbare raadpleging is open tot 20 juli 2019. EU: De EC heeft aangekondigd dat de Raad een nieuwe verordening over de transparantie en duurzaamheid van de EU-risicobeoordeling in de voedselketen formeel heeft aangenomen. Deze nieuwe verordening heeft betrekking op de herziening van de General Food Law Regulation en de wijziging van 8 besluiten die betrekking hebben op specifieke sectoren van de voedselketen, waaronder materialen die met levensmiddelen in contact komen. Meer informatie vindt u hier. SGS meldt dat Aanbeveling van de Commissie (EU) 2019/794 betreffende een gecoördineerd controleplan ter vaststelling van de prevalentie van bepaalde stoffen die migreren uit FCM in de OJ is gepubliceerd. WAAR&WET meldt dat deze informatie worden gebruikt om te bepalen of nadere maatregelen noodzakelijk zijn. US: In een persbericht kondigt congreslid Dingell de invoering aan van regelgeving (37 kB) om het gebruik van toxische perfluorverbindingen (PFAS) in voedselcontainers en kookgerei te verbieden. Ondertussen heeft de FDA een statement gepubliceerd over het wetenschappelijke werk van de FDA met betrekking tot PFAS en de bevindingen van recente FDA onderzoeken.

Voedselveiligheid
In april heeft ILSI NA de 2019 Food Packaging Conference Scientific Advances and Challenges in Safety Evaluation of Food Packaging Materials gehouden. Van de meeste presentaties zijn nu video-opnamen openbaar toegankelijk. In augustus 2018 bracht de BRC de Global Standard for Food Safety Issue 8 uit. Onlangs heeft Intertek een whitepaper gepubliceerd waarin de wijzigingen in detail worden beschreven. U kunt de whitepaper downloaden na het invullen van uw gegevens. In december 2018 besloot de VN General Assembly om 7 juni aan te wijzen als World Food Safety Day (WFSD). Thema van de eerste WFSD was Food Safety, Everyone's Business. EFSA maakte van de gelegenheid gebruik een Eurobarometer onderzoek te presenteren over hoe consumenten tegen voedselveiligheid aankijken.
Wageningen University & Research heeft aangekondigd dat op 1 juni 2019 Wageningen Food Safety Research (WFSR) van start is gegaan. WFSR is het nieuwe instituut voor voedselveiligheid in Nederland.

Labelling
De Consumentenbond is samen met 6 andere EU consumentenorganisaties het burgerinitiatief ‘Pro-Nutriscore’ gestart met de oproep aan de EC deze labelling verplicht te stellen op food.
spiritsEUROPE heeft een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend waarin de EU producenten van gedistilleerde dranken zich committeren aan het vermelden van energie-informatie op het etiket, samen met een lijst van ingrediënten en product-specifieke informatie online.

Nieuwe EFSA tools en richtsnoeren
Waar&Wet meldt dat de overschrijding van een wettelijke limiet niet automatisch tot een RASFF-kennisgeving leidt. Het besluit om een kennisgeving te doen, wordt genomen op basis van een evaluatie van het risico. Om de evaluatie te vergemakkelijken, heeft EFSA de tool ‘Rapid Assessment of Contaminant Exposure’ (RACE) gepubliceerd. EFSA heeft ook zijn “Guidance on the use of the Threshold of Toxicological Concern approach in food safety assessment” gepubliceerd. In het document bevestigt EFSA dat de TTC een pragmatisch screening- en prioriteringsinstrument is voor gebruik bij de beoordeling van voedselveiligheid. De resultaten van een publieke raadpleging hierover zijn op dezelfde dag gepubliceerd.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.