Wetgeving food en voedselveiligheid – september 2023

03 oktober 2023

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving
EU
: GKV heeft de tweede editie van zijn richtlijnen (1,72 MB) gepubliceerd over regels voor plastic recyclaten in contact met voedsel.
EFSA heeft een update gepubliceerd van de risicobeoordeling van minerale olie-koolwaterstoffen in voedsel.
Japan: Keller and Heckman meldt dat de Positieve Lijst van kunstharsen voor containers en verpakkingen naar verwachting vanaf 1 juni 2025 volledig zal worden geïmplementeerd.
VS: Keller and Heckman meldt dat de FDA vijf nieuwe stoffen aan de Inventory of Effective Food Contact Substances (FCS) Notifications heeft toegevoegd.

Claims, labelen en etikettering
EU
: Het EP heeft een rapport (1,72 MB) gepubliceerd over de implementatie en toepassing van Verordening (EG) nr. 1924/2006 bij gezondheidsclaims voor levensmiddelen.
De regels voor de etikettering van biologische huisdiervoeding worden bijgewerkt om ze in overeenstemming te brengen met de regels voor de etikettering van biologische voeding voor menselijke consumptie. Onlangs publiceerde het EP een overzicht van de procedure tot nu toe en een wetgevingsresolutie (169 kB).
Frankrijk: Ontwerpregelgeving dat het gebruik van dierenbenamingen voor plantaardige producten aan banden legt is naar de EC gestuurd. Hiermee zou decreet nr. 2022-947 van 29 juni 2022 (in het Frans) worden ingetrokken.
NL: Vanaf 1 januari 2024 is Nutri-Score het voedselkeuzelogo in Nederland. Producenten kunnen zelf kiezen of zij het logo op de verpakkingen gebruiken. Onlangs heeft het ministerie van VWS een website gelanceerd met meer informatie over Nutri-Score, hoe merk(en) geregistreerd kunnen worden en wat de regels zijn voor gebruik.

Onderzoek naar FCMs
Taylor & Francis bericht over een studie die toont dat papieren drinkrietjes PFAS bevatten. De onderzoekers van de Universiteit Antwerpen testten 39 merken rietjes. Ze vonden PFAS in de meerderheid van de rietjes. PFAS kwamen het meest voor in rietjes gemaakt van papier en bamboe. De studie (1,87 MB) is gepubliceerd in Food Additives and Contaminants.
In een studie (1,33 MB), gepubliceerd in Chemosphere, testten University of Queensland-onderzoekers 79 meerlaagse plastic pouches voor babyvoeding op chemische migratie. Zij detecteerden vier bisfenolen en vijf ftaalzuurdiesters (PAEs), waaronder degene die bekend staan om hun hormoonverstorende werking bij mensen. Drie opzettelijk toegevoegde en 23 niet-opzettelijk toegevoegde stoffen (NIAS) werden ook tentatief geïdentificeerd.

Onderzoek naar labeling
Het verkeerd begrijpen van de datumaanduidingen ‘te gebruiken tot’ (TGT) en ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) is geïdentificeerd als een van de oorzaken van voedselverspilling in huishoudens. Een recente studie (4,93 MB) van WUR toont dat het verstrekken van extra informatie over houdbaarheidsdata ("Vaak nog goed na de datum. Kijk, ruik & proef") en uiterste consumptiedata ("Niet meer gebruiken na de datum") op productverpakkingen een positieve invloed heeft op de intentie van consumenten om voedsel dat over de datum is al dan niet te gebruiken.
In Canada geldt vanaf 1 januari 2026 een verplicht front-of-package nutrition label (FOPL) voor voedsel met een hoog gehalte aan natrium, suikers of verzadigd vet. Universiteit van Toronto-onderzoek (3,32 MB) gepubliceerd in Frontiers in Nutrition, toont dat de verwachte veranderingen in consumentengedrag als reactie op het op handen zijnde FOPL-beleid de voedingsinname van Canadezen zal verbeteren.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.