Wetgeving food en voedselveiligheid – september 2020

28 september 2020

Regelgeving in Europa
EU: De EU heeft de 15e wijziging van Verordening (EU) nr. 10/2011 betreffende kunststof FCMs gepubliceerd. SGS geeft een overzicht van de wijzigingen. De EC heeft een bijgewerkte samenvatting (617 kB) gepubliceerd van de besprekingen van de werkgroep van deskundigen inzake kunststof FCMs die bamboe of andere soortgelijke bestanddelen bevatten. De EC heeft het eindverslag gepubliceerd ter ondersteuning van de lopende evaluatie van FCM-regelgeving. Een nieuw NVWA handboek bespreekt de EU regels voor voeding voor zuigelingen, jonge kinderen, zieke mensen en mensen met overgewicht. Duitsland: Ontwerpregelgeving is naar de EC gestuurd dat het gebruik van een functionele barrière in FCMs van oud-papier verplicht om migratie van minerale oliën te voorkomen. De regering meldt (in het Duits) dat het federale kabinet de verordening tot invoering van de Nutri-Score heeft goedgekeurd.

VS: PFAS in voedselverpakkingen
De FDA heeft aangekondigd dat fabrikanten van bepaalde PFAS die worden gebruikt voor het vetvrij maken van papier en karton voor voedselverpakkingen, vrijwillig hebben ingestemd met de geleidelijke uitfasering van deze stoffen in de VS. Senator Brad Hoylman meldt dat wetsvoorstel S8817/A4739C is aangenomen dat het gebruik van PFAS in voedselverpakkingen in New York met ingang van 31 december 2022 verbiedt. Een onlangs door Safer Chemicals Healthy Families (SCHF) gepubliceerde studie heeft PFAS in verpakkingen van fastfoodketens gevonden. Het onderzoek is uitgevoerd door de Mind the Store-campagne en Toxic-Free Future. Om retailers te helpen met PFAS-vrije verpakkingen, heeft SCHF een guide for grocery stores (429 kB) en een guide for quick-service restaurants (481 kB) gepubliceerd.

Meer regelgeving buiten Europa
Australië: De regering heeft informatie gepubliceerd over het categoriseren van chemicaliën voor FCMs. China: Keller and Heckman meldt dat de regering 3 nieuwe FCMs en 8 harsen heeft goedgekeurd en het toegestane gebruik van 5 FCMs heeft uitgebreid. Golfstaten: FPF meldt dat GCC een normontwerp heeft uitgebracht om zijn normen voor PE-zakken voor voedsel in overeenstemming te brengen met die in de EU. Japan: Keller and Heckman meldt dat Japan ontwerpherzieningen heeft gepubliceerd van de positieve lijst voor harsen die met levensmiddelen in aanraking komen. Mercosur: SGS meldt dat de WTO kennisgevingen heeft verspreid over het herzien van 2 technische voorschriften voor plastic FCMs; No. 02/20 en No. 03/20. VS: FPF meldt dat de State of Washington een lijst van 11 prioritaire producten (waaronder bisfenols in blik voor voedsel) in een report to the Legislature heeft gepubliceerd in het kader van het programma voor veiligere producten. Keller and Heckman meldt dat de FDA onlangs 5 nieuwe stoffen heeft toegevoegd aan de Inventory of Effective Food Contact Substances (FCS) Notifications.

Gezonde keuzes maken
Volgens een Tufts University studie is volkoren-etikettering verwarrend voor de consument en kan het leiden tot minder gezonde keuzes. Een artikel (abstract) is gepubliceerd in Public Health Nutrition. In een rapport (432 kB) concludeert UNICEF dat 70% van de kinderproducten in NL supermarkten niet past in een gezond voedingspatroon. Ook wordt bij een kwart van deze producten kindermarketing gebruikt. De Consumentenbond vindt dat de overheid serieuze stappen moet nemen om een einde te maken aan misleidende verpakkingsclaims.

Hoge BPA-niveaus in verband gebracht met groter risico op overlijden
Uit University of Iowa onderzoek, gepubliceerd (695 kB) in JAMA, blijkt dat een hoog BPA-niveau leidt tot 49% meer kans op overlijden binnen 10 jaar.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.