Wetgeving food en voedselveiligheid - september 2019

26 september 2019

FCM – ontwikkelingen in EU regelgeving
EU: Op 8 augustus is verordening EU/2019/1338 tot wijziging van verordening EU/10/2011 inzake materialen en voorwerpen van kunststof, bestemd om met levensmiddelen in contact te komen gepubliceerd. Aan de volgende (15e) wijziging wordt gewerkt, aldus Keller and Heckman. De EC publiceerde onlangs de resultaten van de openbare raadpleging over de FCM-regelgeving. FPF rapporteert over een stakeholderworkshop waarin de resultaten zijn besproken. FPF brengt ook verslag uit over een EC-vergadering met EU FCM beroepsverenigingen. In de presentatie kondigde de EC een wijziging aan van Verordening (EG) 282/2008 betreffende gerecycleerde kunststof. FPF meldt ook dat EFSA wetenschappelijke adviezen heeft gepubliceerd over vier recyclingprocessen voor post-consumer PET. Keller and Heckman heeft een artikel gepubliceerd over de stand van zaken m.b.t. regelgeving voor drukinkten in de EU en een artikel over niet-opzettelijk toegevoegde stoffen (NIAS) in FCMs en de algemene veiligheidseisen binnen de bestaande VS en EU regelgeving.

FCM regelgeving - ontwikkelingen in de rest van wereld
China:
Het IBE-BVI meldt de goedkeuring van een aantal nieuwe additieven en harsen voor FCM. Keller and Heckman meldt dat de CFSA (in het Chinees) een openbare raadpleging heeft gehouden over 21 FCMs. Denemarken: FPF meldt dat de regering (in het Deens) het gebruik van PFAS in papier en karton voor FCM per juli 2020 zal verbieden. Duitsland: FPF meldt dat het BfR een advies (in het Duits, 507 kB) heeft gepubliceerd over de wetenschappelijke evaluatie door EFSA van de risico's van PFOS en PFOA voor de gezondheid. Het advies bevestigt de verklaring van 2008 dat er een risico bestaat. India: FPF meldt dat een FCM-normontwerp (694 kB) voor drukinkten is gepubliceerd. Japan: Keller and Heckman meldt dat de WTO in kennis is gesteld van de ontwerp positieve lijst voor FCM plastics.

Kunststof
Driekwart van de alledaagse plastic producten onderzocht door ISOE bevatten schadelijke chemicaliën. Bovendien is een groot deel van de stoffen niet te identificeren. De resultaten (abstract) zijn gepubliceerd in Environmental Science & Technology. Bij water in PET-flessen treedt geen hormoonontregelende activiteit op. Dit blijkt uit een studie van CSIR-CFTRI (163 kB). ChemSec heeft een rapport (11,48 MB) gepubliceerd met de titel “Replacing phthalates: Why and how to substitute this hard-to-spell chemical group”.

Labelling
The Brewers of Europe leden hebben een MoU ondertekend voor etikettering van ingrediënten en energiewaarden op alle bierflessen en blikjes in 2022. Onderzoekers van de University of Copenhagen hebben een nieuwe manier ontwikkeld om na te gaan of producten onterecht als biologisch zijn geëtiketteerd. Hierbij wordt gekeken naar de manier waarop de planten zijn bemest. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in Food Chemistry. Université Paris 13 onderzoek heeft gekeken naar de mogelijkheden voor het Nutri-Score label op de Duitse levensmiddelenmarkt. Het onderzoek, gepubliceerd in Archives of Public Health (1,08 MB), heeft uitgewezen dat classificatie volgens de Nutri-Score in overeenstemming is met de voedingsrichtlijnen. Twee wetsvoorstellen, H.R.3981 (359 kB) en S.2337 (358 kB), geïntroduceerd in het VS Congres, creëren de Food Date Labeling Act of 2019. In de wetsvoorstellen wordt gevraagd 2 data vrijwillig op de verpakking te zetten. Het VS Government Accountability Office (GAO) heeft onlangs een rapport (5,82 MB) gepubliceerd waarin wordt bevestigd dat de houdbaarheidsdatum een belangrijke bron van verwarring is bij de consument wat tot voedselverspilling leidt.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.