Wetgeving food en voedselveiligheid – oktober 2023

31 oktober 2023

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving
EU
: EFSA heeft een infographic (2,93 MB) gepubliceerd over minerale olie-koolwaterstoffen (MOSH en MOAH) in voedsel. Het laat zien in welk voedsel ze kunnen worden aangetroffen, wat hun mogelijke impact is op de menselijke gezondheid en hoe verschillende actoren in de EU nauw samenwerken om de volksgezondheid te beschermen. De 10e jaarlijkse Food Packaging Forum (FPF) workshop " Achieving safe and sustainable food packaging: Where are we now?" vond plaats op 28 september 2023. Opnames van de presentaties zijn online beschikbaar. China: Keller and Heckman meldt de goedkeuring van een uitgebreider gebruik van drie FCMs en twee nieuwe harsen. India: FSSAI (74 kB) dringt er bij consumenten en verkopers van voedingsmiddelen sterk op aan geen kranten meer te gebruiken voor het verpakken, serveren en bewaren van voedsel en raadt aan om veilige en goedgekeurde verpakkingsmaterialen te gebruiken. Turkije: SGS meldt dat een ontwerpwijziging van de verordening inzake kunststoffen die met levensmiddelen in contact komen bij WTO is aangemeld. Het ontwerp implementeert twee amendementen op de Europese Verordening (EU) 10/2011 voor kunststoffen die met levensmiddelen in contact komen. Als het wordt goedgekeurd, wordt de wet van kracht op 1 januari 2026.

Claims, labelen en etikettering
EU
: Op 20 september heeft EP ENVI het conceptrapport over het voorstel voor een herziening van vier van de zogenaamde "Ontbijtrichtlijnen" besproken, een reeks richtlijnen die gemeenschappelijke regels vastleggen voor de samenstelling, verkoopbenaming, etikettering en presentatie van bepaalde levensmiddelen. Alle relevante documenten, inclusief de voorgestelde amendementen, zijn hier te vinden. De Raad heeft definitief groen licht gegeven voor nieuwe EU-regels voor etikettering van biologische huisdierenvoeding. Volgens deze regels krijgen producten het EU-logo voor biologische productie als 95% van de ingrediënten van agrarische oorsprong biologisch zijn, zoals al het geval is voor biologisch voedsel voor menselijke consumptie. De regelgeving is onderdeel van de van boer tot bord-strategie. Luxemburg: Ontwerpregelgeving over het gebruik van het Nutri-Score logo is naar de EC gestuurd. Polen: Ontwerpregelgeving voor de etikettering van alcoholische dranken is naar de EC gestuurd. VS: De FDA heeft twee nieuwe hoofdstukken gepubliceerd van de Draft Guidance for Industry: Hazard Analysis and Risk-Based Preventive Controls for Human Food. In hoofdstuk 11 wordt uitgelegd hoe een programma moet worden opgesteld en geïmplementeerd dat ervoor zorgt dat voedsel wordt beschermd tegen kruiscontact van de belangrijkste voedselallergenen en dat het eindproduct correct wordt geëtiketteerd met betrekking tot deze allergenen. De FDA heeft ook haar Food Traceability FAQ bijgewerkt.

Onderzoek naar FCMs
Een internationaal team van meer dan 20 wetenschappers onder leiding van FPF heeft een nieuwe conceptuele benadering voor risicobeoordelingsprocedures voor FCMs geïntroduceerd. Op dit moment richten de beoordelingen zich op één chemische stof per keer. In de toekomst willen de auteurs de hele cocktail van chemische stoffen beoordelen die migreren uit FCMs en hun effecten testen met betrekking tot meerdere groeiende gezondheidsproblemen. De benadering (3,2 MB) is gepubliceerd in Environment International.
Cornell University-onderzoekers hebben ontdekt dat blauw LED-licht van 405 nm bacteriële pathogenen effectief inactiveert op substraten en verpakkingsmaterialen die worden gebruikt bij voedselverwerking. Het onderzoek (2,67 MB) is gepubliceerd in Scientific Reports.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.