Wetgeving food en voedselveiligheid – oktober 2020

02 november 2020

Regelgeving
China: FPF meldt dat een raadpleging (in het Chinees) over 16 voedselveiligheidsnormen is gestart, waaronder een herziene normontwerp voor metalen die in FCMs worden gebruikt. EU: Tijdens de september bijeenkomst van de Raad Landbouw en Visserij presenteerden Tsjechië en Italië, een reeks principes (534 kB) voor front-of-pack voedingswaarde-etikettering. VK: Smithers heeft een artikel gepubliceerd over post-Brexit FCM-regelgeving. VS: Keller and Heckman meldt dat de FDA onlangs zeven nieuwe stoffen heeft toegevoegd aan de Inventory of Effective Food Contact Substances (FCS) Notifications. De FDA heeft ook nieuwe regelgeving voorgesteld die de basis legt voor end-to-end traceerbaarheid van levensmiddelen in de hele voedingsindustrie. De FDA heeft vernomen dat kleinere voedselproducenten mogelijk meer tijd nodig hebben om aan de nieuwe Nutrition Facts labeleisen te voldoen. De ingangsdatum van 1 januari 2021 blijft staan, maar handhaving zal daarom in 2021 niet de prioriteit hebben.

EU: Voedselveiligheid gemeten
De EC heeft zijn jaarrapport 2019 (2,88 MB) gepubliceerd over het systeem voor snelle waarschuwingen voor levensmiddelen en diervoeders (RASFF). Net als in voorgaande jaren had slechts een klein percentage van de notificaties betrekking op FCMs (4,5%).

Gevaarlijke stoffen in voedselverpakkingen
Een nieuw VN rapport (28,86 MB), gecoördineerd door SCP/RAC, kijkt naar uitgebreid bewijs van toxische chemische stoffen in plastic producten die de gezondheid van mens en milieu kunnen schaden en een circulaire economie in de weg kunnen staan. De Health and Environment Alliance HEAL heeft het rapport (672 MB) 'Turning the plastic tide' gepubliceerd over hoe chemische stoffen in plastic onze gezondheid in gevaar brengen.
FPF meldt dat de federatie van Duitse consumentenorganisaties VZBV (in het Duits) een position paper (in het Duits, 767 kB) heeft gepubliceerd over betere bescherming van de consument tegen gevaarlijke stoffen in voedselverpakkingen en andere FCMs. Een Engelse samenvatting (271 kB) van de position paper is ook beschikbaar.

Chemische samenstelling en toxiciteit van bioplastic FCMs
De PlastX-onderzoeksgroep, met onder meer de Goethe University Frankfurt, heeft de toxiciteit en chemische samenstelling van bioplastic en plantaardige FCMs bestudeerd. Zij ontdekten dat drie van de vier geteste producten schadelijke stoffen bevatten, waarmee ze niet veiliger zijn dan hun conventionele plastic alternatieven. Een artikel (1,42 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Environment International.

Effecten van DINCH (alternatief voor ftalaten) op mensen
DINCH wordt onder andere gebruikt in voedselverpakkingen als alternatief voor ftalaten maar over de effecten op de mens is minder bekend. NIST-onderzoek, gepubliceerd in Chemosphere (598 kB), kijkt naar DINCH-niveaus bij vrouwen om de effecten ervan te helpen begrijpen.

PFAS in voedselverpakkingen
FPF meldt dat onderzoekers van de University of Iowa een artikel (abstract) hebben gepubliceerd in Integrated Environmental Assessment and Management waarin de concentraties van niet-opzettelijk toegevoegde PFCAs in gerecyclede papieren verpakkingsmaterialen worden onderzocht. PFCAs behoren tot de PFAS. Uit recent OESO-onderzoek (2,6 MB) naar niet-gefluoreerde PFAS-alternatieven voor voedselverpakkingen, is gebleken dat dergelijke producten op grote schaal beschikbaar en effectief zijn.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.