Wetgeving food en voedselveiligheid - oktober 2019

01 november 2019

Plastic theezakje geeft microplastic en nanoplastic af
Onderzoekers van McGill University ontdekten dat bij theezetten uit één plastic theezakje ongeveer 11,6 miljard microplastic en 3,1 miljard nanoplastic deeltjes vrijkwamen. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in Environmental Science & Technology.

PFAS
CHEM Trust heeft een nieuwe briefing (2,14 MB) gepubliceerd waarin de aandacht wordt gevestigd op de gevaren van PFAS, ook bekend als de "forever chemicals", voor de menselijke gezondheid en het milieu. Onderzoekers van de Silent Spring Institute hebben ontdekt dat mensen die meer thuismaaltijden eten, een lager gehalte aan PFAS-chemicaliën in hun lichaam hebben. De studie (194 kB), gepubliceerd in Environmental Health Perspectives, suggereert dat fastfood en voedsel uit andere restaurants waarschijnlijk PFAS bevat, wat te wijten kan zijn aan PFAS in de foodverpakkingen. Een nieuwe studie (324 kB) van de Chinese Academy of Sciences heeft problemen aan het licht gebracht met de veiligheid van PFO4DA, een stof die in de plasticproductie in toenemende mate wordt gebruikt als vervanging voor PFOA, een schadelijke POP. PFO4DA veroorzaakte leverschade bij muizen in laboratoriumtests en is ook een milieuvervuiler. SGS meldt dat Denemarken een raadpleging heeft afgerond over het ontwerpbesluit (in het Deens, 117 kB) dat PFAS in FCMs van papier en karton per 1 juli 2020 verbiedt.

Biobased en FCMs van papier en karton
FPF meldt dat het BfR een standpunt heeft gepubliceerd (in het Duits, 520 kB) met betrekking tot mogelijke gezondheidsrisico's van bedrukte FCMs van papier en karton. BfR heeft de migratie gemeten van vier chemische stoffen die geassocieerd worden met azokleurstoffen.
De UK FSA heeft een rapport (1,85 MB) gepubliceerd over de veiligheid van biobased FCMs.

Voedselveiligheid: transport en opslag
Transport en opslag zijn onlosmakelijk verbonden met voedselveiligheid. ISO heeft onlangs ISO/TS 22002-5 gepubliceerd om de veiligheid in de voedselketen te helpen waarborgen.

Labelling
De Duitse regering heeft de introductie van de Nutri-Score® aangekondigd (in het Duits). De keuze werd voorafgegaan door consumentenonderzoek. Volgens een nieuw OESO-rapport zullen obesitas-gerelateerde ziekten de komende 30 jaar meer dan 90 miljoen mensenlevens eisen in de OESO-landen, waarbij de levensverwachting met bijna 3 jaar zal afnemen. Het rapport, dat u online kunt lezen, stelt dat investeren in initiatieven zoals betere etikettering van voedingsmiddelen of het reguleren van kinderreclame voor ongezond voedsel grote besparingen kan opleveren.

Ftalaten
Het EU Hof van Justitie heeft in zaak T-636/17 een arrest gepubliceerd waarbij een beroep tegen het besluit van ECHA over bisfenol A (BPA) in zijn geheel is afgewezen. Dit op grond van het feit dat het een zeer zorgwekkende stof (SVHC) is met hormoonontregelende eigenschappen. FPF meldt dat het Institut Hospital del Mar d’Investigacions Médiques (IMIM) een technisch rapport (in het Catalaans, 682 kB) heeft gepubliceerd waarin de concentratie van verschillende stoffen die verband houden met blootstelling aan plastic in urinemonsters wordt onderzocht. De analyse ging op zoek naar 15 ftalaten en 12 fenolen en stelde vast dat alle ftalaten bij elke deelnemer detecteerbaar waren.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.