Wetgeving food en voedselveiligheid – november 2023

05 december 2023

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving
China
: Keller and Heckman meldt dat de NHC 85 nationale voedselveiligheidsnormen heeft gepubliceerd voor voedsel, voedseladditieven, voedselgerelateerde producten en verschillende testmethoden. Het artikel geeft een korte samenvatting van de belangrijkste FCM-normen. Keller and Heckman meldt ook dat de CFSA commentaar vraagt over een hars voor gebruik in kunststoffen die in contact komen met voedsel.
EU: EFSA heeft een rapport (698 kB) gepubliceerd waarin het werk wordt beschreven voor de vaststelling van principes en procedures die van toepassing zouden kunnen zijn op de veiligheidsbeoordeling van het gebruik van mengsels van natuurlijke oorsprong bij de productie van FCMs.
NL: De NVWA heeft een tijdelijk handhavingsbeleid voor MOAH in levensmiddelen gepubliceerd dat 1 januari 2024 in werking treedt.
Oekraïne: SGS meldt dat de overheid een consultatie is gestart over een ontwerpbesluit voor plastic FCMs. Bij goedkeuring worden de bepalingen van kracht op 19 november 2025.
VS: De No Toxics in Food Packaging Act van 2023 (H.R.6105) is geïntroduceerd in het Amerikaanse Huis. De wet verbiedt het gebruik van BPA, PFAS, orthoftalaten, styreen en antimoontrioxide in FCMs. Keller and Heckman meldt dat de FDA twee nieuwe stoffen aan de Inventory of Effective Food Contact Substances (FCS) Notifications heeft toegevoegd.
Maine: SGS meldt dat de overheid een raadpleging is gestart voor een herzien voorstel om negen soorten papieren en kartonnen voedselverpakkingen die opzettelijk toegevoegde PFAS bevatten te verbieden.
In een recent artikel geeft FPF een update van het beleid inzake PFAS in FCMs in de verschillende staten.

Claims, labelen en etikettering
EU
: Het EP heeft een briefing (699 kB) gepubliceerd over de herziening van vier van de zogenaamde "Ontbijtrichtlijnen", een reeks richtlijnen die gemeenschappelijke regels vastleggen voor de samenstelling, verkoopbenaming, etikettering en presentatie van bepaalde levensmiddelen. Frankrijk: Conceptregelgeving over het gebruik van het Nutri-Score logo is naar de EC gestuurd. De regering heeft ook conceptregelgeving ingediend over consumentenvoorlichting over de oorsprong van cacao in cacao- en chocoladeproducten. NL: Uit Universiteit Utrecht onderzoek blijkt dat 90% van de Nederlandse consumenten de Nutri-Score kent en dat zo’n 70% voorstander van invoering is. Vanaf 2024 komt de score op voedingsproducten in Nederland.

Onderzoek naar FCMs
Een nieuw project onder leiding van TNO/Brightlands Materials Center heeft als doel plastic voedselverpakkingen te recyclen tot nieuwe voedselverpakkingen die voor minstens 35% uit recyclaat bestaan. De deelnemende bedrijven zullen hiervoor plastic voedselverpakkingen uit de keuken en afgekeurde herbruikbare bekers van McDonald's inzamelen.
Volgens FPF maken steeds meer wetenschappelijke artikelen melding van de migratie van oligomeren uit FCMs. In een artikel (3,86 MB) gepubliceerd in Environment & Health, roepen onderzoekers van Fudan University op tot meer onderzoek omdat er voor de meeste oligomeren beperkt inzicht is in hun structuren en functionele eigenschappen.
In een artikel (454 kB), gepubliceerd in Jornal de Pediatria, evalueren HCPA-onderzoekers voedselverontreiniging door hormoonverstorende stoffen (EDCs) in voedselverpakkingen. In een overzichtsartikel (18,88 MB) gepubliceerd in Foods, bespreken onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Afrika de migratie van plastic monomeren van voedselverpakkingen naar voedsel en de bijbehorende gevolgen voor de gezondheid. Sommige monomeren zijn EDCs.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.