Wetgeving food en voedselveiligheid - november 2019

09 december 2019

Schadelijke effecten van ftalaten, BPB en meer onderzoeksnieuws
Vrouwen die tijdens de laatste fase van hun zwangerschap gelijktijdig aan spanning en ftalaten worden blootgesteld hebben een verhoogd risico op een te vroege bevalling. Dit blijkt uit onderzoek (571 kB) van Rutgers gepubliceerd in Environment International. ANSES-onderzoek laat zien dat bisfenol-B (BPB) hormoonverstorende eigenschappen heeft die vergelijkbaar zijn met die van bisfenol-A (BPA). Een artikel (650 kB) hierover is gepubliceerd in Environmental Health Perspectives. Foodwatch was weer in het nieuws. Dit keer werden minerale oliën in babymelkproducten gevonden. Nieuwsbrief WAAR&WET meldt dat de EFSA heeft opgeroepen een EU onderzoeks- en innovatieplatform voor voedselveiligheid op te zetten. Op 24 oktober hield het Food Packaging Forum (FPF) zijn 7e jaarlijkse workshop met als thema “Improving the chemical safety of food contact articles: Accelerating science and innovation.” Alle presentaties zijn opgenomen en zijn beschikbaar, evenals samenvattende artikelen.

Ontwikkelingen in regelgeving voor FCMs
FPF rapporteert over het International Food Contact Materials Safety Symposium dat in oktober plaatsvond. De presentaties bevatten onder meer updates over de ontwikkelingen op het gebied van regelgeving in de VS, de EU, China en Japan. EU: FPF meldt dat EFSA een nieuwe weekmaker voor PVC heeft beoordeeld. Een ander FPF-artikel kijkt naar wetenschappelijke adviezen over 10 recyclingprocessen voor post-consumer PET die de EFSA onlangs heeft gepubliceerd. FPF meldt ook dat de notulen beschikbaar zijn van recente vergaderingen van de EFSA-werkgroepen over BPS, BPA, FCMs en plasticrecycling. China: Keller and Heckman meldt dat de langverwachte Food Safety Law is gepubliceerd en rapporteert over een consultatie over 5 voedselcontactstoffen die op 12 november is gesloten. VK: De regering (306 kB) heeft een aanbeveling van de commissie om SVHCs in FCMs te verbieden, verworpen. VS: NRDC heeft een rechtszaak (185 kB) aangespannen tegen de FDA over de weigering van hun petitie om het gebruik van perchloraat [in antistatische middelen] in voedselverpakkingen te verbieden. De FDA heeft een wetenschappelijk gevalideerde testmethode voor 16 soorten PFAS beschikbaar gesteld en de eindresultaten van recente onderzoeken gepubliceerd.

Labeling
Het EU Hof van Justitie (118 kB) heeft geoordeeld dat levensmiddelen afkomstig uit een Israëlische nederzetting dit moeten vermelden zodat consumenten niet worden misleid. De EC is een openbare raadpleging gestart over geografische aanduidingen (GA) en gegarandeerde traditionele specialiteiten (GTS).
De US FDA heeft vernomen dat mogelijk meer tijd nodig is om aan de nieuwe Nutrition Facts labeleisen te voldoen. Daarom heeft handhaving niet de prioriteit in de eerste 6 maanden na 1 januari 2020.
Een recent onderzoek (9,94 MB) van de University of Connecticut heeft uitgewezen dat claims en gelijkenissen tussen claims op gezoete en ongezoete kinderdranken, ouders in verwarring kunnen brengen over de voedingswaardes.

EU: Voedselveiligheid gemeten
De EC heeft zijn jaarrapport (2,16 MB) gepubliceerd over het systeem voor snelle waarschuwingen voor levensmiddelen en diervoeders (RASFF). Net als in voorgaande jaren had slechts een klein percentage van de notificaties betrekking op FCMs (4%) in 2018.
Volgens een rapport (1,9 MB) van BEUC neemt het aantal voedselcontroles en de middelen die daarvoor worden uitgetrokken, in heel Europa af.


NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.