Wetgeving food en voedselveiligheid – mei 2023

30 mei 2023

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving
Algerije
: SGS meldt dat wetgeving over FCMs van metaal is gepubliceerd.
China: Keller and Heckman meldt de goedkeuring van een nieuw additief en vijf nieuwe harsen. Keller and Heckman meldt ook dat de CFSA commentaar vraagt op twee nieuwe harsen en een uitgebreider gebruik van drie FCMs. In een ander artikel meldt het bedrijf dat de CNFIA vrijwillige normen voor Declaration of Compliances (DoCs) heeft uitgevaardigd. De CNFIA is ook van plan een norm te ontwikkelen voor DoCs voor drukinkten in FCMs.
EU: EFSA nodigt belanghebbenden uit gegevens in te dienen over ftalaten, vergelijkbare stoffen en vervangende stoffen die mogelijk als weekmakers in FCMs worden gebruikt.
Mercosur: Argentinië heeft de WTO in kennis gesteld van een ontwerpresolutie (770 kB, in het Spaans) die de samenstelling van in FCMs gebruikte siliconen regelt.
VS: Keller and Heckman meldt dat de FDA vier nieuwe stoffen aan de Inventory of Effective Food Contact Substances (FCS) Notifications heeft toegevoegd. In een ander artikel geeft het bedrijf een overzicht van recent ingevoerde wetgeving in verschillende staten met een verbod op PFAS in voedselverpakkingen.

Claims, labelen en etikettering
EU: De EC heeft een herziening voorgesteld van de handelsnormen voor een aantal agrovoedingsproducten, zoals AGF, vruchtensappen en jam, honing, pluimvee of eieren. De zogenaamde ontbijtrichtlijnen worden hiermee ook herzien.
Canada: In een studie (618 kB), gepubliceerd in PLOS ONE, concluderen onderzoekers van de Universiteit van Toronto dat voedsel met voor een kind aantrekkelijke verpakkingen meer suiker bevatten.
NL: De Rijksoverheid meldt dat Nutri-Score wettelijk wordt aangewezen als het voedselkeuzelogo dat Nederlandse fabrikanten en supermarkten mogen gebruiken voor hun levensmiddelen.
In 2022 werd 22,3% van de totale foodomzet in NL-supermarkten gerealiseerd door producten met een onafhankelijk duurzaamheidskeurmerk. Dit blijkt uit de laatste cijfers van de Monitor Keurmerken Retail (1,29 MB) van IRI.
VS: De FDA heeft de commentaarperiode heropend voor de ontwerprichtlijn "Labeling of Plant-Based Milk Alternatives and Voluntary Nutrient Statements; Draft Guidance for Industry."
De FDA heeft ook een Request For Information (RFI) geopend om meer te weten te komen over de inhoud, het formaat en de nauwkeurigheid van voedseletiketteringsinformatie die via online boodschappenplatforms wordt verstrekt.
Een rapport (995 kB) van het USDA geeft een schatting van de frequentie waarmee leveranciers de claim "natural" op levensmiddelenverpakkingen aanbrengen.

Onderzoek
FPF’s Database on Migrating and Extractable Food Contact Chemicals (FCCmigex) heeft een update gekregen. De nieuwe versie brengt de database up-to-date met recente studies.
ILSI Europe heeft een overzicht (845 kB) gepubliceerd van benaderingen voor de analyse van NIAS van verschillende FCMs.
In een door IPEN uitgebrachte studie (6,51 MB) werd PFAS aangetroffen in magnetronpopcorn die van de VS naar Indonesië werd geëxporteerd. PFAS in zakken magnetronpopcorn migreren naar de olie en zo kunnen mensen de chemicaliën binnenkrijgen als ze popcorn eten.
In een studie (546 kB) gepubliceerd in Foods, beoordelen onderzoekers van de universiteit van Rome "San Raffaele" de aanwezigheid van de ftalaten DEHP en DBP in koffiepoeder en -dranken.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.