Wetgeving food en voedselveiligheid – mei 2020

29 mei 2020

EU: Hormoonontregelende stoffen (EDCs), bisfenolen (BPA, BPS) en ftalaten
Het Europees Comité van de Regio’s (CoR) heeft een resolutie gepubliceerd over het werkprogramma van de EC voor 2020 waarin wordt opgeroepen geen veilige blootstellingsdrempel toe te passen voor EDCs en bifenylen en ftalaten in FCMs te verbieden.
FPF meldt dat EFSA een technisch rapport heeft gepubliceerd waarin nieuwe informatie over bisfenol-S (BPS) wordt beoordeeld. EFSA beveelt aan gegevens te verzamelen over het gebruik van BPS in plastic FCMs en over de aanwezigheid ervan in en de migratie naar voedsel om het potentiële gebruik ervan als alternatief voor BPA vast te kunnen stellen.
Chem Trust heeft een artikel gepubliceerd waarin de noodzaak wordt benadrukt van een groepsbeperking van bisfenolen om betreurenswaardige vervangingen te voorkomen.

Stoffen voor gebruik in FCMs
Keller and Heckman meldt dat veel van de Duitse BfR-aanbevelingen voor FCMs in 2019 zijn bijgewerkt en in februari 2020 zijn gepubliceerd. Hoewel deze aanbevelingen niet wettelijk bindend zijn, worden ze door het bedrijfsleven in de EU op grote schaal gerespecteerd.
FPF meldt dat de Japanse regering een herziene versie van de positieve lijst (in het Japans) van stoffen voor gebruik in FCMs heeft gepubliceerd. Ondanks de vertraging bij het uitbrengen van deze lijst is de regering nog steeds van plan vanaf 1 juni 2020 de lijst te handhaven.

Nutri-Score
BEUC heeft, namens bijna 40 consumentenorganisaties, academici, politici, voedingsmiddelenbedrijven en retailers, een open brief (87 kB) naar de EC gestuurd met de oproep het voedselkeuzelogo Nutri-Score verplicht te maken in Europa.
Uit onderzoek van Schuttelaar & Partners en WUR blijkt dat de Nutri-Score voor toepassing in Nederland moet worden aangepast. Een artikel (452 kB) over het onderzoek is gepubliceerd in het International Journal of Nutrition and Food Sciences.

Meer labelling
De Poolse regering heeft ontwerpregelgeving naar de EC gestuurd om de schriftelijke informatie over het land van oorsprong aan te vullen met een afbeelding van de vlag voor onverpakt vers, gekoeld en bevroren vlees teneinde rekening te houden met de huidige voorkeur voor visuele informatie boven geschreven tekst.
Onderzoekers van de University of Sheffield vragen om etikettering om het publiek te waarschuwen voor de hoeveelheid arseen in rijst, nadat hun onderzoek had uitgewezen dat de helft van de bestudeerde rijstvariëteiten de maximumlimieten overschreed. Een artikel (900 kB) over het onderzoek is gepubliceerd in Ecotoxicology and Environmental Safety.
De agrovoedingsproducten en -dranken waarvan de naam in de EU wordt beschermd als “geografische aanduiding” (GA) vertegenwoordigen samen een verkoopwaarde van 74,76 miljard euro, zo blijkt uit een onderzoek (5,79 MB) gepubliceerd door de EC. Uit het onderzoek blijkt dat de verkoopwaarde van een product met een beschermde naam gemiddeld tweemaal zo hoog ligt als voor soortgelijke producten zonder certificering.

NL: Misleidende voedselverpakkingen
Volgens de Consumentenbond misleiden sommige fabrikanten consumenten door hun product volkoren te noemen terwijl maar een deel van het gebruikte meel volkoren is.
Carien de Jager van de Rijksuniversiteit Groningen heeft een subsidie toegekend gekregen van de Gratama-Stichting voor onderzoek naar misleidende voedselverpakkingen. In haar onderzoek zal zij nagaan of de geldende regelgeving en rechtspraak consumenten voldoende bescherming biedt.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.