Wetgeving food en voedselveiligheid – maart 2023

06 april 2023

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving
Het OESO heeft een rapport (7,79 MB) gepubliceerd getiteld ‘Workshop Report on Flexible Food-Grade Plastic Packaging - Economic, Regulatory or Technical Barriers to Sustainable Design from a Chemicals Perspective – How Can Policy Makers Help?’ China: Keller and Heckman meldt dat dat de NHC commentaar vraagt op een ontwerpwijziging van norm GB 9685-2016 voor het gebruik van additieven in FCMs. Oekraïne: SGS meldt de publicatie van wetgeving voor de regulering van cellulosefolies die met levensmiddelen in contact komen. De bepalingen worden van kracht op 19 november 2025. VS: Keller and Heckman meldt dat de FDA drie nieuwe stoffen aan de Inventory of Effective Food Contact Substances (FCS) Notifications heeft toegevoegd.
Keller and Heckman meldt ook dat Hawaï wetsvoorstel SB504 heeft ingediend, dat het verbod op PFAS uitbreidt naar alle voedselverpakkingen. In hetzelfde artikel kijken de auteurs naar verschillende andere staten die dit jaar wetgeving hebben ingevoerd om PFAS in voedselverpakkingen te verbieden.

Claims, labeling en etikettering
EU: Het Ministerie van LNV en WUR nemen het initiatief om de transparantie over de duurzaamheid van voedingsmiddelen in de winkel te verbeteren. Bedrijven en consumenten moeten de mogelijkheid krijgen de milieu-impact van producten te vergelijken. Een van de opties is een eenduidig Europees eco-label.
Uit een recent report (1,93 MB) blijkt dat misleidende "koolstofneutrale" claims in de voedingssector schering en inslag zijn en consumenten in verwarring brengen. BEUC roept de EU daarom op het gebruik van zulke claims voor alle levensmiddelen en dranken te verbieden.
VS: De FDA heeft een leidraad (281 kB) gepubliceerd over de etikettering van zuigelingenvoeding.
Het USDA heeft nieuwe conceptvoorschriften gepubliceerd om de vrijwillige vermelding "Product of USA" of "Made in the USA" beter af te stemmen op wat de consument begrijpt. De claim zou alleen mogen worden gebruikt op vlees-, pluimvee- en eierproducten die afkomstig zijn van dieren die in de Verenigde Staten zijn geboren, gehouden, geslacht en verwerkt.

Onderzoek
Onderzoekers van de Universiteit van Notre Dame hebben PFAS aangetroffen in gefluoreerde HDPE-containers die worden gebruikt voor huishoudelijke schoonmaakmiddelen, pesticiden en producten voor persoonlijke verzorging. Deze containers zijn niet bedoeld voor het bewaren van voedsel, maar er is momenteel niets dat verhindert dat ze voor voedsel worden gebruikt. Hoewel niet alle HDPE gefluoreerd is, merkten de onderzoekers op, is het voor een consument vaak onmogelijk om te weten of een verpakking die behandeling heeft ondergaan.
In een overzichtsartikel (426 kB), gepubliceerd in Polímeros, bestuderen Fiocruz-onderzoekers bestaande studies over de migratie van antioxidanten van PE-verpakkingen naar voedsel.
In een ander overzichtsartikel (902 kB), gepubliceerd in Comprehensive Reviews, bespreken onderzoekers van Iowa State University ftalaten en bisfenolen in FCMs en de daarmee samenhangende wetgeving in verschillende landen.
FPF meldt dat Nestlé-onderzoekers een protocol hebben ontwikkeld voor de risicobeoordeling van coatingmaterialen voor blikjes, door chemische en biologische screening van migranten te combineren. Een artikel (2,73 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Toxics.
In een recent artikel, bericht FPF over een aantal in 2023 gepubliceerde studies waarin microplastics in voedsel worden gedetecteerd en in verband worden gebracht met verpakkingen en verwerkingsapparatuur.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.