Wetgeving food en voedselveiligheid – maart 2020

30 maart 2020

Regels en voorschriften in de wereld
EU
: De documenten van de vergadering van de EC FCM-werkgroep van februari 2020 zijn gepubliceerd. China: Keller and Heckman meldt dat de CFSA heeft gevraagd om commentaar op twee nieuwe FCMs, een uitgebreider gebruik van twee FCMs, en zes nieuwe harsen. De opmerkingen konden tot 11 maart 2020 worden ingediend. Italië: Ontwerpregelgeving over de gekozen vrijwillige front-of-pack labeling NutrInform Battery (in het Italiaans), is naar de EC gestuurd. Thailand: Keller and Heckman meldt dat de Thaise FDA overweegt de regelgeving inzake plastic FCMs aan te passen om het gebruik van gerecycled plastic mogelijk te maken. In het kader van dat onderzoek vraagt de Thaise FDA informatie over de chemische stoffen die bij de vervaardiging van bepaalde kunststof-based FCMs worden gebruikt. VK: In een recente brief (94 kB) heeft een coalitie er bij de ministers op aangedrongen het gebruik van PFAS in voedselverpakkingen te beperken. De Food and Drink Federation heeft de FDF Guidance on 'Allergen'-Free and Vegan Claims (298 kB) gepubliceerd. Het is bedoeld om misverstanden uit de weg te ruimen dat een veganistische claim automatisch betekent dat een voedingsproduct veilig en geschikt is voor een allergische consument. VS: De FDA heeft de commentaarperiode op de ‘food standards of identity’ heropend. Identiteitsnormen beschrijven in detail wat een voedselproduct moet bevatten, hoe het moet worden geproportioneerd en soms hoe het moet worden geproduceerd. Opmerkingen kunnen tot 21 april 2020 worden ingediend.

PFAS en gechloreerde paraffines in FCMs
EFSA heeft haar risicobeoordeling van gechloreerde paraffines (CPs) in diervoeder en levensmiddelen gepubliceerd. CPs zijn onder andere te vinden in verpakkingen van levensmiddelen. EFSA heeft ook haar ontwerp wetenschappelijk advies over de risico's voor de menselijke gezondheid als gevolg van de aanwezigheid van PFAS in levensmiddelen gepubliceerd. Het ontwerpadvies kan tot 20 april 2020 door het publiek worden becommentarieerd.
De Schotse non-gouvernementele organisatie Fidra heeft een rapport (736 kB) gepubliceerd over het meten van PFAS in op vezel gebaseerde FCMs in grote VK supermarkten en restaurants.

Hormoonontregelaars, waaronder BPA-alternatieven
Health and Environment Alliance (HEAL) heeft een factsheet (2,44 MB) en een infographic (916 kB) gepubliceerd over de schadelijke effecten van EDCs op de reproductieve gezondheid van vrouwen.
Het Duitse milieuagentschap (UBA) heeft 44 potentiële vervangers voor BPA getest voor een aantal verschillende toepassingen en producten. De resultaten (in het Duits 3,24 MB): 43 van deze stoffen worden niet aanbevolen voor gebruik, ofwel omdat ze een hormoonontregelend effect hebben, ofwel omdat een gebrek aan gegevens het bewijs van een dergelijk effect niet onomstotelijk heeft weerlegd.
University of Missouri onderzoekers hebben vastgesteld dat BPA-alternatief BPS zowel de placenta van de moeder als potentieel de hersenen van een zich ontwikkelende baby negatief zou kunnen beïnvloeden. De studie (abstract) is gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Gevaarlijke chemicaliën in verpakkingen - wetenschappers luiden noodklok
Brunel University London meldt dat een groep internationale wetenschappers heeft opgeroepen tot dringend actie met betrekking tot het aantal gevaarlijke en giftige chemische stoffen in foodverpakkingen. De verklaring (631 kB) is gepubliceerd in Environmental Health.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.