Wetgeving food en voedselveiligheid – juni 2023

04 juli 2023

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving
Brazilië
: SGS meldt dat de overheid een grijstintennorm heeft vastgesteld voor cellulosehoudende FCMs die getest zijn volgens BS EN 646. De nieuwe norm gaat van kracht op 22 november 2023. China: Keller and Heckman meldt dat de CFSA een ontwerpwijziging van de Algemene Veiligheidseisen voor FCMs (GB 4806.1) heeft gepubliceerd. EU: FEICA heeft een leidraad (332 kB) gepubliceerd voor het evalueren van de voedselcontactstatus van lijmen die minerale olie-koolwaterstoffen bevatten en de leidraad (387 kB) voor migratietesten van lijmen bestemd voor FCMs bijgewerkt. AIMPLAS heeft een artikel gepubliceerd over de status van de invoering van een migratielimiet voor styreen in food zoals voorgesteld door de EC. India: SGS meldt dat de WTO een ontwerpbesluit (72 kB) heeft ontvangen die vijf normen voor vijf categorieën FCMs verplicht stelt. Vertinde blikken voor voeding en dranken en aluminium drankblikken behoren tot de categorieën. VS: De FDA heeft vijf nieuwe stoffen en vier andere nieuwe stoffen aan de Inventory of Effective Food Contact Substances (FCS) Notifications toegevoegd, aldus Keller and Heckman. Oregon: SGS meldt dat de regering SB 543 heeft goedgekeurd, waarin verpakkingen van piepschuim en PFAS in voedselverpakkingen worden verboden per 1 januari 2025. Washington: Keller and Heckman meldt dat de regering een final rule (460 kB) heeft aangenomen in het kader van het Safer Products for Washington Program, met een verbod op bisfenol (BPA) gebaseerde epoxy coatings in drankblikjes en een meldingsplicht voor BPA-gebaseerde epoxy coatings in voedselblikjes.

Claims, labelen en etikettering
EU: De Raad heeft een voorlopig akkoord bereikt met het EP over de etikettering van biologisch huisdiervoer. Ierland: De regering heeft regelgeving voor gezondheidsetikettering van alcoholproducten aangenomen. Vanaf 22 mei 2026 moeten de etiketten het caloriegehalte en het aantal gram alcohol vermelden, waarschuwen voor het risico van alcoholgebruik tijdens zwangerschap en ook waarschuwen voor het risico van leveraandoeningen en kanker. De etiketten moeten doorverwijzen naar www.askaboutalcohol.ie. US: De FDA heeft de periode voor het geven van commentaar op de Draft Guidance for Industry getiteld "Questions and Answers About Dietary Guidance Statements in Food Labeling” verlengd tot 25 september 2023. De FDA heeft ook een tweede procedurele mededeling gepubliceerd over haar plannen een studie uit te voeren getiteld "Quantitative Research on Front of Package Labeling on Packaged Foods".

Onderzoek
Onderzoekers van Brunel University London, UCL en Qatar University hebben samen met FPF 116 onderzoeken geanalyseerd over de manier waarop chemische stoffen uit PE-verpakkingen migreren naar voedsel en mogelijk in het lichaam worden opgenomen. Ze concluderen dat er onvoldoende bewijs is om aan te tonen dat PE veilig kan worden gerecycled tot nieuwe voedselveilige verpakkingen. Het onderzoek (1,82 MB) is gepubliceerd in het Journal of Hazardous Materials.
In een ander overzichtsartikel (1,01 MB), gepubliceerd in Plastics, tonen FPF-auteurs de hoeveelheid gevaarlijke chemicaliën die aanwezig kunnen zijn in gerecyclede en herbruikbare plastic FCMs.
Een onderzoek (3,7 MB) gepubliceerd in Environment International toont hiaten in de kennis over PET-oligomeren die uit FCMs migreren. De studie, geleid door de Universiteit van Bazel, is uitgevoerd door wetenschappers van zeven instellingen, waaronder FPF.
Organofosfaatesters (OPEs) worden op grote schaal gebruikt als weekmakers in plastic voedselverpakkingen. In een studie (3,19 MB) gepubliceerd in Environment International, onderzoeken NJUST-wetenschappers de migratie van OPEs van plastic naar voedsel.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.