Wetgeving food en voedselveiligheid – juni 2020

29 juni 2020

Voedselcontactmaterialen (FCMs)
De British Plastics Federation (BPF) heeft een nieuwe set Recycled Content Used In Plastic Packaging Applications gelanceerd.
SGS meldt dat Denemarken nieuwe wetgeving heeft gepubliceerd (in het Deens) om PFAS in papieren en kartonnen voedselverpakkingen met ingang van 1 juli 2020 te verbieden. Een door de EC gepubliceerde kennisgeving bevat meer details in het Engels.
FPF meldt dat Oekraïne de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in kennis heeft gesteld van een wetsontwerp inzake FCMs. SGS heeft ook een artikel over het wetsontwerp gepubliceerd.
Keller and Heckman meldt dat de US FDA 18 nieuwe stoffen heeft toegevoegd aan haar Inventory of Effective Food Contact Substances (FCS) Notifications.
Een studie binnen het CLARITY-BPA programma, geleid door onderzoekers van Tufts University School of Medicine, heeft aangetoond dat zelfs blootstelling aan lage doses BPA schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Een artikel (3.98 MB) over de studie is gepubliceerd in Environmental Health Perspectives.

EU-strategie van boer tot bord aangenomen
Op 20 mei 2020 heeft de EC de van boer tot bord-strategie vastgesteld voor een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem. Meer informatie vindt u op de Q&A-pagina. In een van de antwoorden staat dat de EC verplichte front-of-pack (FOP) voedingswaardelabeling zal voorstellen. De EC meldt dat de JRC een review (4,09 MB) van wetenschappelijke literatuur over front-of-pack (FOP) labeling heeft uitgevoerd. De algemene conclusie: FOP-labeling kan consumenten helpen bij het maken van gezondheidsbewuste voedingskeuzes. Keller and Heckman meldt dat, volgens de ‘boer tot bord’ strategie, het tijdschema voor de afronding van voorstellen tot herziening van de huidige EU-wetgeving inzake FCMs is verlengd tot het vierde kwartaal van 2022.
De EC heeft een mededeling gepubliceerd met richtsnoeren voor eenvoudigere maar veilige hygiënevoorschriften voor kleine detailhandelaren, ook voor het doneren van onverkochte levensmiddelen. De mededeling past goed in de ‘boer tot bord’ strategie, omdat zij een gunstig effect kan hebben op de vermindering van verspilling en de bevordering van de voedselzekerheid door het vergemakkelijken van veilige voedseldonatiepraktijken.

Etikettering, logo's en claims
De EC heeft het jaarverslag 2019 (7,23 MB) van het EU-netwerk voor voedselfraude gepubliceerd. Foutieve etikettering kwam het vaakste voor met 47,3% van het totaal van de in het systeem gerapporteerde overtredingen.
Uit een nieuw rapport (4,08 MB) van WHO, UNICEF en IBFAN blijkt dat ondanks de inspanningen een einde te maken aan schadelijke promotie van substituten voor moedermelk, landen nog steeds tekortschieten. De COVID-19-pandemie benadrukt de noodzaak van strengere wetgeving om gezinnen te beschermen tegen valse claims. Huidig bewijs toont dat het onwaarschijnlijk is dat COVID-19 door middel van borstvoeding zou worden overgedragen.
Volgens de Algemene Rekenkamer ondersteunt de minister van LNV het EU biologisch keurmerk te weinig. In Nederland is het vertrouwen in het keurmerk relatief laag, zo blijkt uit onderzoek (913 kB).
Terwijl de totale omzet in voeding in NL supermarkten met 4,2% groeide in 2019, groeide de omzet in voedselproducten met onafhankelijk keurmerk met 26%. Dit blijkt uit de laatste cijfers van de Monitor Keurmerken Retail (1,12 MB) van IRI.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.