Wetgeving food en voedselveiligheid – januari 2023

02 februari 2023

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving
EU: EFSA heeft haar risicobeoordelingsprotocol voor in FCM gebruikte weekmakers gepubliceerd. De EC heeft de resultaten bekendgemaakt van het EU-handhavingsactieplan inzake kunststof FCMs die bamboepoeder bevatten. SGS meldt dat CEN deel 2 en 3 van EN 1186:2022 voor testmethoden voor de totale migratie van kunststof FCMs heeft gepubliceerd. EFSA heeft de resultaten en de opnames van de ONE-conferentie over voedselveiligheid gepubliceerd. Mercosur: SGS meldt dat een wijziging van de technische verordening inzake FCMs van papier en karton is goedgekeurd. De lidstaten moeten de herziening uiterlijk op 16 mei 2023 in nationale wetgeving hebben omgezet. China: Keller and Heckman meldt dat SAMR een nieuwe beheersmaatregel voor voedselgerelateerde producten heeft uitgebracht. Oekraïne: SGS meldt dat nieuwe FCM-regelgeving is gepubliceerd. VK: FSA heeft onderzoek van de University of Southampton gepubliceerd over het overleven van het coronavirus op voedsel en verpakkingen. VS: De FDA heeft een final rule over de traceerbaarheid van levensmiddelen gepubliceerd. Het Californische verbod op voedselverpakkingen van plantaardige vezels die PFAS bevatten is op 1 januari 2023 van kracht geworden en het verbod in New York op 31 december 2022. Keller and Heckman meldt dat voedselverpakkingen niet hoeven te worden aangemeld krachtens de PFAS-meldingswet van Maine.

Claims, labeling en etikettering
Frankrijk: Onlangs is decreet 2022-1440 (in het Frans) gepubliceerd  met voorschriften om de consument te informeren over de geschiktheid van voedsel voor consumptie na de datum van minimale houdbaarheid. NL: Volgens een recent rapport van de Gezondheidsraad kan het voedselkeuzelogo Nutri-Score een waardevolle aanvulling zijn op de bestaande voedingsvoorlichting. Het logo heeft wel tekortkomingen die aangepakt zouden moeten worden. Het rapport is naar de Tweede Kamer gestuurd. De Monitor Kindermarketing voor Voedingsproducten 2021 (5,95 MB) is eveneens naar de Tweede Kamer gestuurd. Hoofdstuk 8 behandelt kinderidolen op verpakkingen. VS: De FDA heeft een draft guidance uitgebracht over etikettering van voedselallergenen en een reminder gepubliceerd over de etikettering van sesamallergenen die vanaf 1 januari 2023 verplicht is. De FDA heeft ook de commentaarperiode verlengd voor de voorgestelde criteria voor de claim "gezond" op voedselverpakkingen. CFA meldt dat de TTB heeft ingestemd met het uitvaardigen van regelgeving die gestandaardiseerde etikettering van alcoholgehalte, calorieën en allergenen op alle bier, wijn en gedistilleerde dranken voorschrijft. De TTB heeft ook ingestemd om de regelgeving inzake verplichte ingrediëntenetikettering in overweging te nemen. Het Beer Institute heeft zijn Advertising and Marketing Code aangepast om de consument te helpen onderscheid te maken tussen alcoholische en niet-alcoholische versies van dranken.

Onderzoek
FPF meldt dat Zhejiang University of Technology onderzoekers microplastics hebben gevonden in PP-bakjes voor afhaalmaaltijden. Een artikel (1,88 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Toxics.
FPF meldt ook dat onderzoekers van de University of Messina de obesogene effecten van para-ftalaten hebben onderzocht. Para-ftalaten worden gebruikt bij de productie van PET. Een artikel (2,86 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Molecules.
Northwestern Medicine-onderzoekers hebben een oorzakelijk verband gevonden tussen ftalaten in het milieu en de toegenomen groei van baarmoederfibromen, de meest voorkomende tumoren bij vrouwen. Een artikel (1,49 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in PNAS.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.