Wetgeving food en voedselveiligheid – januari 2020

12 februari 2020

NL kiest voor Nutri-score
De Rijksoverheid meldt dat Nutri-Score het beoogde voedselkeuzelogo voor Nederland is. Dit staat in een brief aan de Tweede Kamer. Onderzoek (3,02 MB) van Motivaction naar Keyhole, Multiple traffic light en Nutri-Score laat zien dat Nutri-Score het beste helpt gezonde keuzes te maken. Onderzoek (590 kB) van het RIVM en het Voedingscentrum wijst echter uit dat het niet altijd aansluit op de NL voedingsrichtlijnen. Dat moet verbeteren voordat voedselproducenten het logo kunnen gebruiken. De uitrol wordt medio 2021 verwacht. WUR heeft een artikel over voedselkeuzelogo’s gepubliceerd.

Regelgeving in de wereld
DNV GL heeft de verschillenmatrix over BRC, IFS en FSSC 22000 geüpdatet conform de laatste normen U kunt de matrix downloaden na het invullen van uw gegevens. EU: Voor de drinkwaterrichtlijn gaat ECHA aan de slag met een EU-positieve lijst van chemicaliën die veilig gebruikt kunnen worden in drinkwatercontactmaterialen. De lijst wordt tegen 2024 verwacht. De notulen van de recente EFSA-werkgroep vergaderingen voor BPA (4,56 MB) en FCMs (1,76 MB) zijn beschikbaar. Brazilië: FPF meldt dat de WTO is geïnformeerd over nieuwe wetgeving (in het Portugees 1,44 MB) waarmee een positieve lijst voor plastic FCMs wordt ingevoerd. Marokko: FPF meldt dat Marokko in een bij de WTO ingediende kennisgeving (in het Frans, 421 kB) nieuwe migratielimieten voor chemische stoffen in FCMs heeft voorgesteld. Turkije: SGS meldt dat Turkije zijn regelgeving inzake kunststof FCMs op één lijn brengt met die van de EU. De regelgeving wordt 31 december 2020 van kracht. US: De FDA heeft een definitief richtsnoer uitgebracht om fabrikanten van verpakte voedingsmiddelen te helpen bij het voldoen aan de bijgewerkte Nutrition Facts labelling regulations. FPF rapporteert over een wetsvoorstel om PFAS in militaire voedselverpakkingen te beperken. De FDA heeft de resultaten van de tweede testronde voor PFAS in levensmiddelen gepubliceerd. Zwitserland: SGS heeft een artikel gepubliceerd over het in lijn brengen van de verordening inzake FCMs met die van de EU. De nieuwe vereisten zijn op 1 december 2019 van kracht geworden.

Plastic FCMs
EFSA heeft de risicobeoordeling van 5 ftalaten (DBP, BBP, DEHP, DINP, DIDP) geactualiseerd. U kunt hier meer lezen. University of Milan onderzoek, gepubliceerd in Water Research (abstract), laat een verhoogde afgifte van microplastics zien na herhaalde openen en sluiten van plastic flessen met schroefdop. WUR-studenten hebben een prijswinnend concept bedacht voor het verwijderen van plastic deeltjes uit drinkwater. FPF meldt dat EFSA de risicobeoordeling van houtmeel en -vezels voor gebruik in plastic FCM heeft geactualiseerd. Informatie ter ondersteuning van de huidige autorisatie werd als onvoldoende beoordeeld.

Meer FCM-zaken
FPF heeft zijn factsheet over foodverpakkingen en menselijke gezondheid in 18 talen gepubliceerd. Het BfR heeft zijn FAQs over aluminium in food en consumentenproducten geactualiseerd en heeft een opinie (70 kB) gepubliceerd over vermindering van de inname van aluminium om potentiële gezondheidsrisico's tot een minimum te beperken. Nieuwsbrief WAAR&WET meldt dat naar aanleiding van de detectie van minerale oliën (MOAH) in babymelkproducten door Foodwatch, EFSA een snelle risicobeoordeling heeft uitgevoerd naar de gezondheidsrisico’s hiervan. Volgens een SGS artikel worden composietmaterialen die bamboe en melamineformaldehydehars bevatten in de EU aan onderzoek onderworpen. Recente risicobeoordelingen van het BfR (in het Duits) herbevestigen de migratieproblematiek.
ACS meldt dat onderzoekers foto-initatoren (ook gebruikt in de inkt van voedselverpakkingen) in moedermelk hebben gedetecteerd.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.