Wetgeving food en voedselveiligheid - januari 2019

12 februari 2019

Wetgeving voedselcontactmaterialen
Keller & Heckman heeft een mooi overzicht gepubliceerd van de Regulation of Food Packaging in the US, inclusief een kort historisch overzicht en het verband met de Food Packaging Regulation in de EU en andere rechtsgebieden.
Volgens een nieuw rapport van de Europese Rekenkamer is het voedselveiligheidssysteem van de EU te ambitieus. Zij zeggen dat de Europese Commissie en de lidstaten niet de capaciteit hebben om het systeem volledig te implementeren.
Op 11 januari 2019 heeft de Europese Commissie het 12e amendement van Verordening (EU) nr. 10/2011 gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie. PackagingLaw geeft een beknopt overzicht van de belangrijkste wijzigingen.
De Eurofins Newsflash van januari 2019 vermeldt dat het Japanse ministerie van Volksgezondheid, Arbeid en Welzijn (MHLW) ontwerpwijzigingen op de Food Sanitation Act heeft gepubliceerd met de bedoeling om een positieve-lijstsysteem voor voedselcontactmaterialen in te voeren.
De Food Safety and Standards Authority of India heeft een persbericht (653 kB) verstuurd over nieuwe Indiase regelgeving voor voedselverpakkingen die de voedselveiligheid zou verhogen.

BPA en ftalaten
Recycling Laws International rapporteert dat de Europese Commissie op 17 december heeft aangekondigd dat vier ftalaten - DEHP, BBP, DBP en DIBP - zullen worden beperkt in "alle consumentenartikelen die deze stoffen bevatten" door middel van een wijziging van de EU Reach Regulation. De beperking wordt van kracht in juni 2020.
De EFSA werkt nog steeds aan de herevaluatie van BPA. De notulen van de werkgroepvergadering van december (347 kB) zijn gepubliceerd.
Er zijn enkele wetenschappelijke onderzoeksartikelen over BPA en ftalaten gepubliceerd. Bijvoorbeeld: Exposure to chemicals during pregnancy is not associated with an increase in blood pressure en Assessment of estrogenic compounds in paperboard for dry food packaging.

Etikettering
Hoe zou een harde Brexit het exporteren van producten met het E-teken beïnvloeden? Jeroen Rommerts, expert van het NMi legt de gevolgen uit in een bericht op LinkedIn. Hij verwijst daarin naar de Britse Weights and Measures (Packaged Goods) Regulations.
De US FDA heeft aangekondigd dat 1 januari 2022 de uniforme nalevingsdatum zal zijn voor de definitieve voedseletiketteringsvoorschriften die in 2019 en 2020 worden uitgevaardigd.
De Punjab Food Authority (PFA) heeft het gebruik van fruitfoto's op de verpakking van koolzuurhoudende dranken en andere gearomatiseerde dranken die niet voldoen aan de minimumcriteria voor vruchtingrediënten verboden, aldus Food Navigator-Asia.
Na klachten van FoodWatch moet de claim "zonder toegevoegde suikers" van verschillende producten worden verwijderd. De Nederlandse Reclame Autoriteit heeft een speciale mededeling gedaan over de zaken.

Perfluoralkylhoudende stoffen (PFA's)
De EFSA heeft een wetenschappelijk advies gepubliceerd over de stof die uit bepaalde vetvrije verpakkingsmaterialen kan migreren.
Safer Chemicals Healthy Families (SCHF) en Toxic-Free Future hebben een nieuw rapport uitgebracht met de titel "Take out toxics: PFAS-chemicaliën in voedselverpakkingen".
Op 6 november 2018 publiceerde het Washington State Department of Ecology de samenvatting van het beoordelingsproject voor PFA-alternatieven voor voedselverpakkingen in het PFSA Chemical Action Plan (CAP) van Ecology.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.